Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.09.2017 г.

Потопете градината в невероятните багри на природата

В обкръжаващото ни пространство цветовете играят първостепенна роля, макар увлечени в ежедневието да не си даваме обикновено сметка за това. Те пораждат различни емоции и настроения. В древността способността на цветовете да въздействат върху човешките чувства се считала за магическа сила. Всяка култура има собствена цветова символика, свързана с ритуали и традиции. Този древен “език на цветовете” е добре да познавате, когато устройвате вашата градина или създавате своите растителни композиции.

Студени или топли цветове?
Общоизвестно е, че цветовете се делят на топла и студена гама. Към първата се отнасят червеният цвят, оранжевият, жълтият и техните нюанси. Тези цветове създават атмосфера на пламенност и страст, подбуждат към действие.
Необуздания, възбуждащ пълна радост от живота, буен и интензивен това е червеният цвят. В много култури той олицетворява огън, сила и енергия. В Индуизма червеното се свързва с женственост и красота, във фън-шуи е символ на жизнения път и успешната кариера. Оранжевият цвят има много общо с червения – но го свързват и с плодородие, любов, осъществени надежди, създава психологически комфорт. Жълтият е цветът на слънцето. Символизира радост и в същото време помага на концентрацията. В много древни култури е олицетворявал цикличността на природата.

Интензивните цветове трябва да се използват много внимателно градината. Например ярките цветове най-добре се възприемат на по-големи участъци, където ги смекчава зеленият цвят на тревата. Петна от такива багри са подходящи около зоните за активен отдих например, близо до басейна или барбекюто.

На топлите тонове се противостоят студените, “сдържани” цветове - сив, син, виолетов, сребрист и техните нюанси. Те умиротворяват и успокояват човека. Синият цвят създава усещане за хармония и защитеност. Това е цвят, подходящ за медитация, подканващ към вътрешно съзерцаване и покой. Белият цвят е неутрален. В повечето култури се свързва с чистота и невинност, в Япония - с мъдрост. В Ирландия например думите "бял" и "свят" и до сега се обозначават с една и съща дума.
Розовият цвят по произход е от червения спектър, но е по-мек и приглушен. Навярно поради тази причина често в растителните композиции го причисляват към студената гама. Със своята мекота и женственост в градината той играе ролята на лек срещу разстроени нерви и чувства.
Към по-сдържаната гама се отнасят и оттенъците на зеленото. Въпреки, че са в студения спектър зелените тонове на растенията не се възприемат като такива. Зеленината е най "екологичния" за човека “цвят”. Той никога не дразни, а напротив, успокоява и отпуска, сваля напрежението и стреса. Може би поради тази причина най-много цветови нюанси човешкото око различава именно в зелената част на спектъра.

Студените цветове, когато доминират, създават в градината спокойна, предразполагаща за отдих и покой атмосфера. Те оптически разширяват пространството и затова се възприемат добре и в малки градини.

В палитрата присъстват и малко по-различни бои

Колоритът се оформя не само от растителността.
Има и други елементи на ландшафтния дизайн, които го допълват: пътеки, огради, градинско обзавеждане, сгради и т.н. Ако искате да постигнете добър резултат, трябва да се съобразявате с това. Например използването на настилки с по-приглушени цветове (сиво и бежово) уравновесяват другите цветове, особено ако в градината доминират ярките, наситени тонове. В същото време по-ярките пътеки могат да раздробят пространството, да нарушат хармонията на цветята и тревата. Трябва да се има винаги предвид, че дизайнът на градината се постига не само с растителните композиции. Използването на материали като стъкло, метал, дърво, текстил и др. допълнително усложняват задачата. Ако ги включите в композицията, ще трябва да поразмишлявате и над тяхното цветово решение. Спазвайки няколко основни правила всеки може да се справи. И все пак каква палитра да изберем? Разбира се това е въпрос на лично усещане. Всеки от нас има определени асоциации и предпочитания, свързани с един или друг цвят. За да постигнете добър резултат, не правете големи цветови петна, защото често се случва те да внесат дисхармония в композицията. За да избегнете това изберете доминиращ цвят и го “освежете” като го размесите с контрастни цветове. Сполучлив дизайнерски “трик” е да използвате топлите цветове на преден план, а студените на заден. Това зрително ще увеличи дълбочината на възприеманите обеми. Отсъствието на междинни тонове създава силен контраст, в резултат на което можете да постигнете интензивни колоритни композиции. Градината ще изглежда много по-добре, ако се спрете на два-три любими цвята и с помощта на неутрални тонове създадете преходи между тях.
И все пак нека не забравяме, че най-гениалния художник е природата. Тя е единственият творец, който с такава лекота ни поднася нескончаемото си богатство от багри и изненадващи нюанси. Те са навсякъде около нас, просто трябва да ги открием за себе си и да им се наслаждаваме.

Потопете градината в невероятните багри на природата
3585
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини