Джинджифилът, наречен у нас още исиот, е многогодишно тропическо тревисто растение. Коренищата му са месести, надземните стебла достигат височина до 1 м. Листата са дълги, ланцетни и напомнят камъш. Цветовете му са виолетово-жълти, и имат само една тичинка. Коренището се състои от кръгловати късове, които сякаш са скрепени, имат приятен аромат, парлив вкус и съдържат полезни етерични масла.
Възпроизвежда се вегетативно
Джинджифилът се размножава вегетативно, чрез части от коренището, които се засаждат в лека и достатъчно влажна почва. Можете да изкопаете първата реколта 6-12 месеца след засаждането им.
Джинджифилът като подправка бива два вида: черен – измит, непочистен, и бял – внимателно почистен от кожищата и изсушен на слънце. Черният джинджифил има по-силен аромат и лютив вкус. Продава се на специални парчета. В някои страни той се продава и като бонбони – захаросани малки части от корена.
Използва се на прах
Като подправка се използва най-често стрит на прах. Прибавя се към месни и зеленчукови ястия. Особено характерен е за китайската и индийската кухня, където се използват и настъргани пресни корени.
С джинджифил се подправят и много сладкарски произведения, както и билкови смеси и чайове.
Пресният има парещ вкус и лимонов мирис. В този вид е най-популярен в Азия. Там той се настъргва или нарязва, накисва се във вода за няколко часа и се добавя в ястията малко преди сервиране. Ако пресния джинджифил мине през топлинна обработка парещият му вкус се увеличава.
1488
Премахва киселините
Джинджифилът има способността да успокоява стомаха, да подобрява храносмилането и да намалява позивите за повръщане.
Една чаена лъжичка настърган корен се запарва в чаша гореща вода в продължение на 2-3 часа. Пие се при нужда.
Тази рецепта не се препоръчва за бременни жени и страдащи от остра фаза на белодробни и чревни заболявания.
Грипът бяга от корена
Измийте парченце джинджифил, колкото нокът и го дъвчете като дъвка. Това е особено полезно на места, където се събират много хора (заведения, превозни средства и др.).
Можете също така да настържете корен от джинджифил и да добавяте по една щипка към яденето или напитката. Най-лесно е да си направите следното: в чаша топла вода прибавете смлян джинджифил с върха на ножа, чаена лъжичка мед и резенче лимон.