Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Джинджифилът “пари”, но и подправя

Няколко месеца след размножаването ще имате готова реколта

Джинджифилът, наречен у нас още исиот, е многогодишно тропическо тревисто растение. Коренищата му са месести, надземните стебла достигат височина до 1 м. Листата са дълги, ланцетни и напомнят камъш. Цветовете му са виолетово-жълти, и имат само една тичинка. Коренището се състои от кръгловати късове, които сякаш са скрепени, имат приятен аромат, парлив вкус и съдържат полезни етерични масла.

Възпроизвежда се вегетативно
Джинджифилът се размножава вегетативно, чрез части от коренището, които се засаждат в лека и достатъчно влажна почва. Можете да изкопаете първата реколта 6-12 месеца след засаждането им.
Джинджифилът като подправка бива два вида: черен – измит, непочистен, и бял – внимателно почистен от кожищата и изсушен на слънце. Черният джинджифил има по-силен аромат и лютив вкус. Продава се на специални парчета. В някои страни той се продава и като бонбони – захаросани малки части от корена.

Използва се на прах
Като подправка се използва най-често стрит на прах. Прибавя се към месни и зеленчукови ястия. Особено характерен е за китайската и индийската кухня, където се използват и настъргани пресни корени.
С джинджифил се подправят и много сладкарски произведения, както и билкови смеси и чайове.
Пресният има парещ вкус и лимонов мирис. В този вид е най-популярен в Азия. Там той се настъргва или нарязва, накисва се във вода за няколко часа и се добавя в ястията малко преди сервиране. Ако пресния джинджифил мине през топлинна обработка парещият му вкус се увеличава.
1488

Премахва киселините
Джинджифилът има способността да успокоява стомаха, да подобрява храносмилането и да намалява позивите за повръщане.
Една чаена лъжичка настърган корен се запарва в чаша гореща вода в продължение на 2-3 часа. Пие се при нужда.
Тази рецепта не се препоръчва за бременни жени и страдащи от остра фаза на белодробни и чревни заболявания.

Грипът бяга от корена
Измийте парченце джинджифил, колкото нокът и го дъвчете като дъвка. Това е особено полезно на места, където се събират много хора (заведения, превозни средства и др.).
Можете също така да настържете корен от джинджифил и да добавяте по една щипка към яденето или напитката. Най-лесно е да си направите следното: в чаша топла вода прибавете смлян джинджифил с върха на ножа, чаена лъжичка мед и резенче лимон.

Джинджифилът “пари”, но и подправя
4189
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
Екзотичен гост у дома - джинджифил
Съвети около празника
Какво ни сгрява в студовете
Кюфтета с джинджифил и соев сос
Джинджифилът е лесен за отглеждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини