Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Джинджифилът “пари”, но и подправя

Няколко месеца след размножаването ще имате готова реколта

Джинджифилът, наречен у нас още исиот, е многогодишно тропическо тревисто растение. Коренищата му са месести, надземните стебла достигат височина до 1 м. Листата са дълги, ланцетни и напомнят камъш. Цветовете му са виолетово-жълти, и имат само една тичинка. Коренището се състои от кръгловати късове, които сякаш са скрепени, имат приятен аромат, парлив вкус и съдържат полезни етерични масла.

Възпроизвежда се вегетативно
Джинджифилът се размножава вегетативно, чрез части от коренището, които се засаждат в лека и достатъчно влажна почва. Можете да изкопаете първата реколта 6-12 месеца след засаждането им.
Джинджифилът като подправка бива два вида: черен – измит, непочистен, и бял – внимателно почистен от кожищата и изсушен на слънце. Черният джинджифил има по-силен аромат и лютив вкус. Продава се на специални парчета. В някои страни той се продава и като бонбони – захаросани малки части от корена.

Използва се на прах
Като подправка се използва най-често стрит на прах. Прибавя се към месни и зеленчукови ястия. Особено характерен е за китайската и индийската кухня, където се използват и настъргани пресни корени.
С джинджифил се подправят и много сладкарски произведения, както и билкови смеси и чайове.
Пресният има парещ вкус и лимонов мирис. В този вид е най-популярен в Азия. Там той се настъргва или нарязва, накисва се във вода за няколко часа и се добавя в ястията малко преди сервиране. Ако пресния джинджифил мине през топлинна обработка парещият му вкус се увеличава.
1488

Премахва киселините
Джинджифилът има способността да успокоява стомаха, да подобрява храносмилането и да намалява позивите за повръщане.
Една чаена лъжичка настърган корен се запарва в чаша гореща вода в продължение на 2-3 часа. Пие се при нужда.
Тази рецепта не се препоръчва за бременни жени и страдащи от остра фаза на белодробни и чревни заболявания.

Грипът бяга от корена
Измийте парченце джинджифил, колкото нокът и го дъвчете като дъвка. Това е особено полезно на места, където се събират много хора (заведения, превозни средства и др.).
Можете също така да настържете корен от джинджифил и да добавяте по една щипка към яденето или напитката. Най-лесно е да си направите следното: в чаша топла вода прибавете смлян джинджифил с върха на ножа, чаена лъжичка мед и резенче лимон.

Джинджифилът “пари”, но и подправя
4198
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
Екзотичен гост у дома - джинджифил
Съвети около празника
Какво ни сгрява в студовете
Кюфтета с джинджифил и соев сос
Джинджифилът е лесен за отглеждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини