Начало » Новини » Страната
31.12.2015 г.

Какво ни сгрява в студовете

Съвети около празника

Sinor.bg

Студът и снегът, обещан от синоптиците за Нова година, вече са сурова реалност, а прогнозите са за още по-силно застудяване в началото на януари. Но не само дебелите дрехи и обувки ни спасяват от мразовете – организмът ни има нужда от продукти, които са абсолютно незаменими през дългите зимни вечери. Има храни, които действат на човешкия организъм не само като грейка, но и като натурално лечебно средство. Вместо да се запасявате с шепи изкуствени витамини и други таблетки, преразгледайте ежедневната си диета,  съветват от електронното издание Raut.

Първо: месото, най-вече свинското

От достатъчно мазното и калорично свинско можете да се откажете напълно през лятото, но през зимата то просто си е нужно. Именно в него се съдържа цинк, който отлично укрепва имунната система. А високата калоричност в него помага организмът да се чувства заситен продължително време.

Второ: чесънът

Този природен антибиотик е познат на всички. Той осигурява отлична защита срещу различни вируси и бактерии. Основен микроелемент в него е селенът, който е антиоксидант и предпазва организма от инфекции. Чесънът съдържа и витамините С, В и Е, етерични масла, калций, магнезий, натрий, калий и други полезни вещества.

Трето: джинджифилът

Ползата от този корен е във веществата, които – както и при чесъна – убиват вирусите. Над 10 микроелемента оказват върху организма силно имуностимулиращо и противовъзпалително действие. Корените от джинджифил се препоръчват и за профилактика, а също и като помощно средство срещу различни остри респираторни заболявания и остри респираторно-вирусни инфекции.

Четвърто: лютият пипер

Прекрасно сгряваща подправка е лютият пипер на прах. От съдържащите се в него полезни микроелементи можем да отбележим витамин С, а лютивото действа пагубно на болестотворните бактерии. Има обаче едно важно условие – да нямате проблеми със стомашно-чревния тракт.

Пето: медът

Действа прекрасно като тонизиращо, противовъзпалително и бактерицидно средство. Горещите ястия и напитки с добавка от мед и чесън са източник на природна енергия, помагаща да преодолеем апатията и да възстановим силите си.

Шесто: цитрусовите плодове

Лимони и грейпфрути – какво по-хубаво от това! Най-вкусните, полезни и незаменими плодове през студената част от годината. Убийствената сила на витамин С, съдържащ се в портокалите и мандарините, се противопоставя на вирусите. Пресният сок от цитрусови плодове с добавена в него лъжичка мед ще ви зареди с необходимата енергия за целия ден.

Между другото – лекарите съветват цитрусовите плодове да се употребяват само като профилактично средство. При различни простудни заболявания силно концентрираният кок може да предизвика оток на сливиците, да накара възпаленото гърло да боли още повече и да влоши състоянието на болния.

Какво ни сгрява в студовете
4986
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини