Начало » Хоби земеделие » Цветарство
06.09.2017 г.

Болести по луковиците на гладиолите

През есента, след изваждането, луковиците на гладиолите се почистват и се преглеждат. Болните и наранените луковици се отстраняват. За съхранение се оставят само здравите. Опасно е обаче, когато при подбора на здравите луковици между тях попаднат такива, които носят зараза, но външно изглеждат здрави. При съхранението през зимата заразата в тях продължава да се развива и обхваща и здравите луковици.
Най-често по луковиците на гладиолите се срещат следните болести:
Сиво гниене. Причинява се от гъбата Botrytis gladioli. Тя поразява листата и цветовете и преминава и в луковиците. Обвити в дебелите люспи, особено при по-късно заразяване, заразените луковици външно изглеждат здрави. При натискане на дънцето обаче се открива загниване на сърцевината, което по-късно обхваща цялата луковица. При по-висока влажност се появява сив налеп от спори и черни, твърди склероции.
Фузарийно гниене. Много опасна болест за гладиолите. Причинява се от гъбата Fusarium oxysporum vargladioli. При съхранението по нападнатите луковици се появяват дребни, воднисти петна, които по-късно се разрастват, потъмняват и хлътват. По тях се образува розов налеп от спори. По-слабо засегнатите луковици изглеждат външно здрави, но при разрязване се забелязва потъмняване на проводящите съдове. Силно заразените изгниват напълно.
Сухо гниене. Причинява се от гъбата Stromatinia gladioli. Болестта започва с появата по вътрешните люспи на дребни, закръглени, червеникави петна, които по-късно стават кестеняво-кафяви до черни. Петната се разрастват, сливат се и хлътват. При силно нападение петната се появяват и по външните люспи. Болните луковици загиват.
Твърдо гниене (септориоза). Причинител е гъбата Septoria gladioli. Признаците на болестта са много подобни на тези, причинени от сухото гниене. Силно заразените луковици се втвърдяват и изсъхват напълно.
Пеницилийно гниене. То се причинява от гъбата Penicillium gladioli. Появява се често при съхранението на луковиците. Характерен признак е образуването на едри, закръглени, червено-кафяви петна, по които се появява сиво-зелен налеп от спори. При по-висока влажност заразата обхваща цялата луковица и тя изгнива.
Бактериоза. Причинява се от бактерията Pycudomonas marginata. Доста разпространена болест. По луковиците се появяват дребни, овални, светлокестеняви петна. По-късно петната потъмняват, леко хлътват и се обграждат от издигнат, по-светъл, лъскав кант. По сухите люспи се появяват овални, тъмнокафяви петна.
След като се почистят, прегледат основно и просушат добре, луковиците се оставят за съхранение в подходящо помещение при температура 5-6 градуса и влажност 60-70%. Тези условия са неблогоприятни за развитие на болестите. Луковиците се преглеждат редовно, особено през първите няколко седмици. Болните луковици се унищожават.
При опасност от поява на болести луковиците се обеззаразяват по следния начин: срещу гъбните болести се накисват за 1/2 час в разтвор от роврал 50ВП – 25 г, топсин М70ВП – 10 г или дитан М-45 – 20 г. Дозата е за 10 литра вода.
Срещу бактериозата – потапяне на луковиците в продължение на 2 часа в разтвор от 15 г калиев перманганат в 10 литра вода.
След третирането луковиците трябва да се просушат много добре.

Болести по луковиците на гладиолите
5636
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини