Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2023 г.

Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция

Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция

sinor.bg

Чрез химични анализи е установено, че в състава на растенията влизат голям брой химични елементи – повече от 70. За нормален растеж и развитие на едно растение са необходими около 20 елемента. Количествената потребност от всяко едно хранително вещество е различна и нито един елемент не може да бъде заменен с друг. При недостиг на който и да е елемент или микроелемент, нито едно растение не може да се развива нормално.

Когато отглеждаме зеленчукови, овощни, ягодоплодни или декоративни култури, ние подхранваме растенията с торове, съдържащи основно азот, фосфор и калий и по-малко с микроелементи, но те трябва да присъстват в почвата в необхидимите количества.

Органичните хранителни вещества, внасяни с остатъците от корени, листа, както и органичните торове (оборски, птичи и др.), които добавяме, съдържат всички необходими хранителни вещества, но основната част от тези елементи е във форма, недостъпна за растенията.

Какво трябва да направим?

Наши помощници, които минерализират хранителните вещества от органичните съединения, като ги преобразуват от недостъпна в достъпна за растенията форма, това са почвените организми или почвената биота.

Броят на почвените организми в 1 г добре обработена почва може да бъде изчислен на милиарди, а общата маса на 1 хектар може да достигне 10 т. В по-голяма степен това са микроорганизми (бактерии, гъби, водорасли), а също животински организми – червеи, инфузория (опашато чехълче) и др.

Почвените организми разграждат попадналите в почвата мъртви останки от растения, животни и органични торове. Част от органичната материя се минерализира напълно, а друга част се преобразува под формата на хумусни вещества и живи тела на почвени организми. В почвата живеят също азотфиксиращи бактерии, способни да абсорбират азот от въздуха и да го преобразуват във форма, достъпна за растенията.

Високата биологична активност на почвата спомага за увеличаване на добивите от градинските култури при равни други условия. Ролята на микрофлората в почвата е важна, но не трябва да се надценява.

Във всичко хубаво винаги има едно „но“

В почвата винаги има и патогенни микроорганизми, които са причинители на различни болести. При благоприятни условия и правилен сеитбооборот на културите здравите растения рядко са податливи на болести.

Когато една култура се отглежда в продължение на много години на едно и също място, получава се натрупване на патогени, възбудители на бяло и кореново гниене, галови нематоди, фитофтора, паяжинообразуващи акари и други болести, както и вредители. Често растенията не са способни да устоят на голямото количество патогенна микрофлора, а резултатът е загуба на реколта.

Ако почвата е силно замърсена, трябва да се вземат необходимите мерки. Те са следните:

– подмяна на горния почвен слой на дълбочина 5-10 см;

– дезинфекция на почвата, която се провежда по различни методи.

Биологичният метод за дезинфекция на почвата се състои в използване на микроорганизми и техните метаболитни продукти за потискане развитието на вредните организми. За тази цел може да се използват биологични препарати: Фитоспорин, Натуралис и др. Те са екологично чисти и безопасни за човека и околната среда и намират все по-широко приложение.

Най-бързият, ефективен и в същото време най-вреден и опасен за хората и околната среда е химичният метод. Той се основава на използването на различни химични съединения, които са токсични за насекомите и микроорганизмите. По света се използват около 1 000 химични съединения като активни вещества, на базата на които се произвеждат огромен брой пестициди. В същото време те унищожават и много полезни микроорганизми, което налага използването им само в екстремни случаи. След използване на химични препарати трябва да се внасят бактериални торове. Характерното за тях е това, че не съдържат хранителни вещества, а само почвени микроорганизми, полезни за растенията.

Органичните торове (оборски тор, компост, хумус и др.) съдържат големи количества почвени микроорганизми и в същото време храна за тях. Трябва да имаме предвид факта, че всеки химичен препарат има период на разпадане, а бактериалните торове трябва да се внасят само след пълно разпадане на пестицида.

Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
79135
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини