Начало » Новини » Коментари
28.07.2017 г.

Дъжд от съдебни дела ще засипят агроминистерството заради новите инструкции за правните основания

Важно за фермера

sinor

Арендаторите и наемателите на земеделска земя са в потрес от последната инструкция на министерството на земеделието, публикувана на 24 юли, свързани с представянето на договорите и другите правни основания за ползването на земеделски земи, чийто срок изтича на 31 юли 2017 г. С тези инструкции арендаторите с едногодишни договори са длъжни да представят в общинските служби свидетелства за наследници, които собствениците на обработваните от тях земи притежават, в противен случай тези терени ще се обявят като бели петна, сигнализираха за Синор.БГ фермери от различни краища на страна.

Само да припомним какво гласяха новите инструкции на агроведомството.

„Във връзка с предстоящата кампания уведомяваме всички земеделски стопани (собственици и ползватели), че право да предоставят имот под наем или аренда имат само собственици или съсобственици на имота.

При сключване на договора наемателят/арендаторът следва да се увери в това право, като предварително може да направи и съответната справка в областна служба по земеделие за местонахождение на имота.

При сключване на договор за пренаемане или преарендоване наемателят, който предоставя имотите, следва да има договор със собственика им, в който да е отразена клауза за преотдаването им под наем/аренда.

Призоваваме собствениците на земеделски имоти и ползвателите по договори да подадат в срок до 31 юли 2017г. в общинската служба по местонахождение на имотите си декларация по чл. 69 (за собственици) и заявления по чл. 70 (за ползватели) от правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи за начина на ползване на имотите." 

Последните условия задължава много от арендаторите тепърва да търсят собствениците на имотите, които в повечето случаи са хора на по 70-80 години, за да отидат до съответната служба и да предстватя необходимите документи, алармираха фермери.

В същото време само преди 4 дни Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, свързано точно със Закона за задълженията и договорите, по който се сключват едногодишните договори, и това решение забранява на администрацията да използва регистрацията на тези договори като задължително условие за представяне на лични данни. Досега едногодишните договори не изискваха задължителни условия за представяне на лични данни от всички собственици на земи.

С новите инструкции обаче това става норма. Затова и всеки фермер е в правото си да откаже да даде тези удостоверения и въз основа на това общинските служби са длъжни да издадат писмен отказ за възпрепятстване на администрацията. С този документ и въз основа на съдебното тълкувателно решение арендаторът може да съди министерството за утежняване на процедурите по представяне на договорите, поясниха експерти. 

Ето и текстът на тълкувателното решение, което дава право на фермерите съдебно да обжалват - "при регистрационен режим не може да се искат подобни данни - Регистрацията на сключения договор в общинските служби по земеделие, която се извършва по реда на Наредба № 6/2000г. /ДВ бр.18/2000г./ на министъра на земеделието, също не е елемент от формата за валидност, а има информационно-регистърна цел: служи за набиране на информация за арендните договори и техните обекти като основа за формирането и провеждането на държавна политика в областта на земеделието /чл.2 от Наредбата/".

По този начин съдът дава право на фермерите да съдят министерството на земеделието за новите инструкции, затова в момента администрацията е поставена пред дилемата – или да отмени инструкциите от 24 август, или да бъде засипано от съдебни жалби. Това тълкувателно решение излиза по повод жалба на земеделски производители, подадена през миналата година и предизвикана от порочната практика в това министерство важни административни действия да стават тихомълком и без одобрението от страна на фермерите, коментираха ощетени стопани.

Синор.БГ очаква отговор от министерството на земеделието по този казус.

Дъжд от съдебни дела ще засипят агроминистерството заради новите инструкции за правните основания
25249
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Новите указания
Срокове за сключване на споразуменията за 2022-2023 г.
ДФЗ
Земеделците могат да приключват заявленията си в Кампания 2022
Кампания за директните плащания 2021 г.
На 8 март правните основания за земята ще бъдат качени в електронната система на фонд „Земеделие”
Очертаването върви мудно, фермерите чакат новата власт за биоземеделието
Важно за фермера
Фермерите ще имат само 20 работни дни да очертават за новата кампания
Обществени поръчки
Най-рано на 3 април ще е ясно дали ще има нов софтуер за правните основания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини