Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.06.2017 г.

Как да дозираме подхранването на овошките

Какво е необходимо на една овощна градина, за да даде щедра реколта? На първо място – торове, убедени са опитни градинари. Въпреки схващанията на привържениците на екологичното овощарство адекватното подхранване увеличава значително реколтата, подобрява вкуса на плодовете и срока им на съхранение, а също така увеличава устойчивостта на овошките на студове и болести. Ако химикалите се влагат с мярка, те са в състояние да ускорят узряването на плодовете с някоя и друга седмица, както и да подобрят външния им вид.

Първите торове се влагат в дупката при засаждане на дръвчетата и обикновено са достатъчни за първите 3-4 години от живота им, а след това всичко зависи от подхранването. Не трябва да се забравя, че овошките ползват малко торове – едва около една осма от количествата, които се влагат при отглеждането на доматите, картофите и останалите зеленчуци.

Съществува прост принцип за влагането на торове при овошките – през есента са фосфорните и калиевите, а през пролетта и в началото на лятото – азотните, при това на 2-3 пъти: веднъж при разпукването на цветните пъпки, втори път – преди да цъфнат дръвчетата и третият – 2 седмици след цъфтежа. С азотните торове обаче трябва да се внимава, тъй като ако се прекали с влагането им, се стига до понижаване на количествата фосфор и калий, които поемат дръвчетата, до влошаване на външния вид на плодовете и до забавяне на съзряването на филизите. По-високи от необходимите дози фосфорни торове пък могат да предизвикат хлороза у листната маса, а излишъкът от калиеви торове води до дефицит на магнезий.

Сред овощарите е разпространена практиката на варосване на почвата. Трябва да се има предвид обаче, че варта предизвиква в почвата дефицит на елементи като желязото, мангана, цинка и медта.

Важно е също така да сме наясно, че вложените торове не се усвояват изцяло от дръвчетата – те „изяждат” само 40-60% от азота, 30-50% от калия и едва 20-30% от фосфора. Останалата част или изветрява, или се измива от почвата, или пък преминава в недостъпна за растенията форма. Затова се използва и извънкореново подхранване, което може да се съчетае с пръскането на овошките срещу вредители и заболявания. Изключението са препаратите, съдържащи калций и сяра, които се прилагат самостоятелно.

Обикновено за един сезон са достатъчни 4 обработки на листата – когато цветните пъпки започнат да се разпукват, при появата на цветовете, когато завръзите достигнат големината на лешник и след това – на орех. Най-често за първите 2 подхранвания се използва карбамид, а за останалите – комплексни (комбинирани) торове с микроелементи. И тук има изключение: измръзналите овошки, които е изключително важно да бъдат подхранени с азот – най-добре с разтвор на карбамид в съотношение 30-40 грама на 10 литра вода.

Как да дозираме подхранването на овошките
14650
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини