Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.06.2017 г.

Как да дозираме подхранването на овошките

Какво е необходимо на една овощна градина, за да даде щедра реколта? На първо място – торове, убедени са опитни градинари. Въпреки схващанията на привържениците на екологичното овощарство адекватното подхранване увеличава значително реколтата, подобрява вкуса на плодовете и срока им на съхранение, а също така увеличава устойчивостта на овошките на студове и болести. Ако химикалите се влагат с мярка, те са в състояние да ускорят узряването на плодовете с някоя и друга седмица, както и да подобрят външния им вид.

Първите торове се влагат в дупката при засаждане на дръвчетата и обикновено са достатъчни за първите 3-4 години от живота им, а след това всичко зависи от подхранването. Не трябва да се забравя, че овошките ползват малко торове – едва около една осма от количествата, които се влагат при отглеждането на доматите, картофите и останалите зеленчуци.

Съществува прост принцип за влагането на торове при овошките – през есента са фосфорните и калиевите, а през пролетта и в началото на лятото – азотните, при това на 2-3 пъти: веднъж при разпукването на цветните пъпки, втори път – преди да цъфнат дръвчетата и третият – 2 седмици след цъфтежа. С азотните торове обаче трябва да се внимава, тъй като ако се прекали с влагането им, се стига до понижаване на количествата фосфор и калий, които поемат дръвчетата, до влошаване на външния вид на плодовете и до забавяне на съзряването на филизите. По-високи от необходимите дози фосфорни торове пък могат да предизвикат хлороза у листната маса, а излишъкът от калиеви торове води до дефицит на магнезий.

Сред овощарите е разпространена практиката на варосване на почвата. Трябва да се има предвид обаче, че варта предизвиква в почвата дефицит на елементи като желязото, мангана, цинка и медта.

Важно е също така да сме наясно, че вложените торове не се усвояват изцяло от дръвчетата – те „изяждат” само 40-60% от азота, 30-50% от калия и едва 20-30% от фосфора. Останалата част или изветрява, или се измива от почвата, или пък преминава в недостъпна за растенията форма. Затова се използва и извънкореново подхранване, което може да се съчетае с пръскането на овошките срещу вредители и заболявания. Изключението са препаратите, съдържащи калций и сяра, които се прилагат самостоятелно.

Обикновено за един сезон са достатъчни 4 обработки на листата – когато цветните пъпки започнат да се разпукват, при появата на цветовете, когато завръзите достигнат големината на лешник и след това – на орех. Най-често за първите 2 подхранвания се използва карбамид, а за останалите – комплексни (комбинирани) торове с микроелементи. И тук има изключение: измръзналите овошки, които е изключително важно да бъдат подхранени с азот – най-добре с разтвор на карбамид в съотношение 30-40 грама на 10 литра вода.

Как да дозираме подхранването на овошките
14575
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини