Статия, публикувана от международна група специалисти в изданието European Journal of Epidemiology, опровергава изключително разпространената представа за вредата от млечните продукти, съдържащи голям процент мазнини. Авторите на материала анализирали данните, публикувани в по-ранни 29 изследвания по въпроса и проведени през последните 35 години в различни части на света с участието на почти 950 хил. души.
Всички проучвания били посветени на връзката между консумацията на млечни продукти и повишения риск от преждевременна смърт, включително заради проблеми със сърцето и съдовата система.
При настоящия анализ не била открита никаква връзка между повишения риск от развиване на заболявания на сърдечно-съдовата система от участниците в изследванията и това в какви количества и доколко мазни млечни продукти са консумирали.
Нещо повече, анализът показва, че ферментиралите млечни продукти (сметана, кисело мляко, някои сирена и др.) действат точно в обратната посока – макар и в малка степен, те понижават вероятността от възникване на проблеми със сърцето и съдовата система.