Начало » Новини » Страната
18.09.2024 г.

Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната

Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в МЗХ съобщиха от институцията. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене.

Министър Тахов съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. „Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата“, каза министър Тахов.

Участниците в дискусията припомниха, че в момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене, и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът и имитиращ, или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Министър Георги Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ.

В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана ясно в хода на дискусията. 

Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната
4265
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите могат да се регистрират до 30 май 2025 г.
НСИ
Изненадващо, но вредните емисии над България намаляват
Предстои разглеждане по комисии в НС
Законопроект за кадастъра изисква собствениците на имоти да бъдат уведомявани, ако земята им е отнета по давност
НСИ - предварителни данни за 2024 г.
Дългът на страната е нараснал от 33,2 на 48,8 млрд. лв. за четири години
По ПРСР
Одобрени са 15 общински проекти за енергийна ефективност
С бюджет от 135 млн. евро стартира програмата за преработка и маркетинг на селскостопански продукти в Гърция
Свързани материали
Виж
Експорт и внос на българското сирене
САЩ е най-големият ни пазар в износа на сирене към трети страни
Предстоящо
Законът за имитиращите продукти въвежда драстични мерки за контрол
Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
За прокуратурата нямало данни за престъпление дори след затваряне от БАБХ
Нормативна уредба крие името на производител на некачествено сирене
Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко
Нормативни промени
В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини