Начало » Пазари » Животинска продукция
12.02.2025 г.

Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко

Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня на потребителите как да разграничат млечните от имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко. На първо място трябва да се четат етикетите:

Имитиращ продукт, съдържащ в състава си мляко

Наименование: не носят наименованието на млечен продукт (сирене, кашкавал и др.)

Опаковка: потребителска опаковка, която не може да се отстранява в търговските обекти.

Етикет: в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително да се посочва "Имитиращ продукт"

Щандове: предлагат се на отделни щандове или определени места с надпис „ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ“, които не са в непосредствена близост до тези с МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Саламурено сирене с повишено водно съдържание

Опаковка: потребителска опаковка, която не може да се отстранява в търговските обекти.

Етикет - носи наименованието „Саламурено сирене с повишено водно съдържание“ и задължително се изписва информацията за процентно съдържание на сухо вещество и масленост в сухото вещество. Тези данни се посочват на лицевата страна на потребителската опаковка.

Бяло саламурено сирене

Опаковка: може да се предлага в потребителска индивидуална опаковка или на насипната витрина за опаковане по искане на потребителя.

Етикет: носи наименованието „Бяло саламурено сирене“ и задължително се изписва информацията за процентно съдържание на сухо вещество и масленост в сухото вещество. Тези данни се посочват на лицевата страна на потребителската опаковка с размера на шрифта на останалата информация.

Бяло саламурено сирене по БДС

Етикет – носи наименованието „Бяло саламурено сирене по БДС“, като заедно с останалата информация се поставя и означението „БДС 15:2024“.

Българско бяло саламурено сирене  

Етикет – носи наименованието „Българско бяло саламурено сирене“ и е произведено по техническа спецификация, определена с европейски регламент, като защитено наименование за произход. Произвежда се само от българско сурово мляко и цялото производство протича на територията на Република България. Освен наименованието на етикета е поставено  и логото за ЗНП.

Всички млечни продукти се предлагат на щандове, различни от тези, на които се предлагат имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко.

БАБХ извършва контрол и върху съдържанието на трансмастни киселини в храните, включително и в имитиращите продукти. 

През 2024 г. са взети 31 бр. проби по официален контрол, в това число 23 бр. проби от имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко – по една проба от всеки производител и 8 бр. проби от млечни продукти – произволно избрани от пазара.

Пробите са изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория в гр. Виена, Австрия. Резултатите потвърждават, че всички проби съответстват на изискванията за безопасност.

Данни за пазара на имитиращи продукти в България

По данни на Министерството на земеделието и храните, през 2024 г. са произведени 13 000 тона имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, от които:

8 020 тона са реализирани на вътрешния пазар;

3 585 тона са изнесени в други държави членки на ЕС;

1 395 тона са изнесени за трети страни, сред които САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Великобритания.

При съмнения за нередности всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на БАБХ 0700 12 299 или през контактната форма на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните.

Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
18168
 

Последни материали
Виж
Ето за кои свои иновации бяха наградени институтите на ССА
Европейският млечен борд приветства предпазливо представената от ЕК „Визия за земеделието и храните“
На вниманието на държавната администрация!
Фермери осветляват нелоялните търговски практики спрямо производителите
За компенсиране на спада в поголовието и разнообразяване на доставките
Мароко внася 100 000 овце от Австралия
Важно за фермерите!
Фермерите да очакват дискусии по Плановете за управление на реките
Агрометеорологична прогноза за периода 21-27 февруари 2025 година
Температури над климатичните норми ще поддържат в покой есенниците
Свързани материали
Виж
В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
Крим събра неочаквано голяма реколта пшеница
Заради слабите валежи през зимата и сушата през лятото
Реколтата от ябълки е значително по-слаба от миналогодишната
Актуални данни от МЗХ
Близо 60 на сто от хлебното зърно тази година е с високо качество
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Втори текст за качеството на зърното от миналогодишната реколта
Слънчогледът само в 5 области през 2023 г. е бил с висока масленост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини