Начало » Новини » Страната
26.08.2024 г.

Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко

Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко

Снимка илюстративна

Асоциацията за защита на потребителите настоява за пълна забрана на пазара на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко. Министерството на земеделието и храните да промени законите и наредбите, в които да се уточни, че трите продукта не могат да бъдат наричани по този начин и на външен вид да изглеждат като тях, заяви председателят на организацията Пейо Майорски. „Българското саламурено сирене и българското кисело мляко са традиционни национални продукти, които вече са със защитено наименование на произход в Европейския съюз. Те не трябва да бъдат по никакъв начин имитирани, дори и на родния пазар“, коментира той. Според него стъпки за защита в ЕС трябва да се направят и за българския кашкавал.

Абсолютно недопустимо е да бъдат произвеждани имитиращи продукти на тези три национални символа и да изглеждат по същия начин като тях, което заблуждава потребителите с по-ниските им цени. Държавата в лицето на МЗХ да предприеме мерки и да направи регулации, с които сирене, кашкавал и кисело мляко да се наричат и изглеждат така, само ако са произведени по традиционен начин и с истинско мляко, каза Пейо Майорски. Останалите имитиращи да бъдат под други форми и с други имена, които производителите да си измислят. Например бяла буца, жълта пита или бяла вода. Освен това наименованията им на опаковките да бъдат с големи надписи, а не със ситни букви и да не се четат.

МЗХ в лицето на Българската агенция по безопасност на храните трябва да засилят контрола върху сиренето, кашкавала и киселото мляко. Проверките трябва да бъдат от преработвателите до търговците и веригите, посочват още от АЗП.

Данните на МЗХ за производството на млечни продукти са изключително обезпокояващи. Близо 20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини, показва анализът на земеделското министерство. Общо през годината са произведени 53 641 тона сирене, включително 12 219 тона с палмова мазнина. За сравнение през 2022 г. произведеното сирене е било 52 460 тона сирене, в това число 12 371 тона е това с растителна мазнина или намалението е незначително – с 1,2%.

Фалшивото сирене е 2,5 пъти повече от това от овче мляко например, което за цялата година е близо 4900 тона, като намалява с 11,6% спрямо предходната година. През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.

През 2023 г. 235 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 713 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). 94% от него е кравето мляко, което е с 3% повече спрямо 2022 г. И през 2023 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3.8%) и е с 12.2% повече през 2023 г. Козето мляко е 1.7% от преработеното мляко и е с 1% повече спрямо 2022 г. Преработеното биволско мляко и смес са 0.5% от общото мляко, като се отчита намаление с 4.6%.

По данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените количества сурови млека по видове, включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 807 тона концентрирано мляко, 5 211 тона мляко и сметана на прах, 2 377 тона млечен концентрат и 234 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.

През 2023 г. са произведени 153 928 тона заквасени млека, 64 млн. литра течни пакетирани млека, 62 331 тона бели саламурени сирена и 26 308 тона кашкавал. Наблюдава се увеличение на пълномаслено или полумаслено и обезмасленото заквасено мляко, заквасеното мляко за пиене намалява със 17.0%.

Увеличението на произведените количества кашкавал през 2023 г. е с 5% спрямо 2022 г. Този от краве мляко бележи ръст през 2023 г. от 6.4%, а кашкавалът от овче мляко намалява с 14.3%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 93.4%.

Бялото саламурено сирене се увеличава спрямо 2022 г. с 1 057 тона или с 1.7%. Най-голям дял (86.1%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Бялото саламурено сирене, произведено от мляко различно от кравето и овчето, бележи ръст от 15.8%. Производството на топени и пушени сирена е с 3.5% повече през 2023 г. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също се увеличават (+36.1%). Наблюдава се значително увеличение на произведените други продукти от мляко - с 450 тона.

Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко
3139
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
ДФЗ удължи от 20 на 25 ноември срока за жалби по допустимия слой
Kubota отбелязва 50 години в Европа с ексклузивно събитие
Интервенция за инвестиции в стопанствата
Много малките фермери имат избор между 111 култури и животни, за да получат 20 хил. евро
Шарка по овцете е открита в Хасково, умъртвяват се животните
Андрю Роф продуктов мениджър на New Zealand Frost Fans в специално интервю за синор бг
Машините за вятър превземат овощните градини и лозята по света
Програмата на годишния форум
Двама министри ще отговарят на фермерски въпроси на агросеминара на НАЗ
Свързани материали
Виж
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
При биологичното увеличението от 1 ноември е с 1,78 пенса
Arla повиши изкупната цена на млякото във Великобритания с 2,66 пенса за литър
Билетите за посещение са налични онлайн
Над 500 изложители от хранително-вкусовия сектор се събират в Интер Експо Център от 13 ноември
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Означения
И „Ел Би Булгарикум“ влиза в регистъра на защитеното наименование „Българско кисело мляко“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини