Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
02.05.2017 г.

Икономисти предричат 20% ръст в цените на оранжерийните зеленчуци през 2017 г.

sinor

Според прогнози на Центъра за икономически изследвания на селското стопанство (САРА) през 2017 г. цените на оранжерийните домати и краставици ще превишат значително тези от миналата година. Очакванията са ръстът да се движи между 10 и 27 процента. Българските зеленчуци от оранжерия излизат обикновено в края на февруари и март, когато вносните отдавна са на пазара.

Големият проблем винаги е свързан с конкурентните цени, въпреки че като качество родната продукция превишава значително вносните краставици и домати.

Според САРА средните изкупни цени на българските оранжерийни зеленчуци тази година ще бъдат около 1,10 лв/кг при доматите и 1,9 лв/кг. при краставиците.

Цените на дребно при домати, пипер и краставици се очаква да бъдат приблизително с 7% по-високи спрямо 2016 г. Предварителните анализи на САРА показват, че при доматите може да има леко намаление с около -4% (2,5 лв/кг), краставиците увеличение около +14% (2,30 лв/кг) и при пипера да има ръст около +10% (2 лв/кг).

България като южна страна с близост до Турция, която е в топ 5 на производителите на домати и 2-а сред най-големите износители в света след Мексико, е силно повлияна в ценово отношение.

Ако в Северна Европа цените на едро на домати през април са около 1,50-2 евро/кг, в България са между 50-80% по-ниски, се посочва в анализа.

Открояваща се необходимост пред българското зеленчукопроизводство е създаване на публични предприятия, които да работят като логистични центрове за събиране, сортиране и управление в търговията.

Осъществяването на идеята трябва да се подпомогне чрез публичните фондове, посочват икономистите.

Неотдавна испанското Министерство на земеделието се отбелязва, че изоставането в иновациите е ключова причина за загуба на позиции в сравнение с Холандия и Мароко.

Отбелязва се, че за последните 10 години Мароко увеличава износа на домати 3 пъти, а Холандия надминава по износ Испания.

Добивите на домати в Испания са по-ниски от тези в Холандия и Франция и дори Мароко.

Добивите от оранжерийни домати в Южна Испания са около 9,5 т/дка, като производствените разходи за 2015-2016 години възлизат на около 0,55 евро/кг. Най-висок дял имат разходите за труд (50%), пестициди (12%) и торове (9%).

Разрастването делът на търговските вериги доведе до значителни ползи за потребителите, но затвори бизнеса на много от малките магазинчета. Това не важи в пълна степен при пресните зеленчуците.

Мултинационалните търговски вериги оптимизират разходите по веригата, съкращавайки нуждата от междинни търговци, а с налагането на свои “фирмени наименования” поглъщат голяма част от производството на преработени зеленчукови консерви под тяхно управление.

Електронната търговия на домакинствата на плодове и зеленчуци в Европа е на много ниско ниво, докато в Китай тя може да достигнат 15% дял през 2018 г. (Produce Marketing Association).

Пречката пред електронната търговия е липсата на прякото впечатление за продукта.

Ако се погледне пазарът в Европа, след рязкото повишение със средно около 40% на ранните зеленчуци, като домати, краставици, тиквички,марули и др. от началото на годината до средата на февруари, цените постепенно се успокоиха.

Продължаващата забрана за внос на турски домати и други плодове и зеленчуци в Русия доведе до налагане на ответни тарифи за внос на зърно и маслодайни култури от Русия в Турция от март, 2017 г.

Вследствие на действащата забрана за внос на турски зеленчуци в Русия се понасят загуби, които по изчисления на Руското министерство на земеделието възлизат на 1,3-1,5 млрд.долара. Предполага се, че турският зеленчуков импорт за Русия въпреки всичко преминава, заобикаляйки забраните прикрит като внос от Мароко.

Излизането на Великобритания от ЕС, според Rabobank ще доведе до 8% увеличение на цените на храните там в рамките само на транзитния период. Предполага се, че Обединеното Кралство ще въведе между 15-20% импортни мита за зеленчуци и плодове, като най-силно ще бъдат засегнати Холандия и Испания, които внасят 65% от стоките на ЕС в страната.

Икономисти предричат 20% ръст в цените на оранжерийните зеленчуци през 2017 г.
12170
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини