Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
02.05.2017 г.

Икономисти предричат 20% ръст в цените на оранжерийните зеленчуци през 2017 г.

sinor

Според прогнози на Центъра за икономически изследвания на селското стопанство (САРА) през 2017 г. цените на оранжерийните домати и краставици ще превишат значително тези от миналата година. Очакванията са ръстът да се движи между 10 и 27 процента. Българските зеленчуци от оранжерия излизат обикновено в края на февруари и март, когато вносните отдавна са на пазара.

Големият проблем винаги е свързан с конкурентните цени, въпреки че като качество родната продукция превишава значително вносните краставици и домати.

Според САРА средните изкупни цени на българските оранжерийни зеленчуци тази година ще бъдат около 1,10 лв/кг при доматите и 1,9 лв/кг. при краставиците.

Цените на дребно при домати, пипер и краставици се очаква да бъдат приблизително с 7% по-високи спрямо 2016 г. Предварителните анализи на САРА показват, че при доматите може да има леко намаление с около -4% (2,5 лв/кг), краставиците увеличение около +14% (2,30 лв/кг) и при пипера да има ръст около +10% (2 лв/кг).

България като южна страна с близост до Турция, която е в топ 5 на производителите на домати и 2-а сред най-големите износители в света след Мексико, е силно повлияна в ценово отношение.

Ако в Северна Европа цените на едро на домати през април са около 1,50-2 евро/кг, в България са между 50-80% по-ниски, се посочва в анализа.

Открояваща се необходимост пред българското зеленчукопроизводство е създаване на публични предприятия, които да работят като логистични центрове за събиране, сортиране и управление в търговията.

Осъществяването на идеята трябва да се подпомогне чрез публичните фондове, посочват икономистите.

Неотдавна испанското Министерство на земеделието се отбелязва, че изоставането в иновациите е ключова причина за загуба на позиции в сравнение с Холандия и Мароко.

Отбелязва се, че за последните 10 години Мароко увеличава износа на домати 3 пъти, а Холандия надминава по износ Испания.

Добивите на домати в Испания са по-ниски от тези в Холандия и Франция и дори Мароко.

Добивите от оранжерийни домати в Южна Испания са около 9,5 т/дка, като производствените разходи за 2015-2016 години възлизат на около 0,55 евро/кг. Най-висок дял имат разходите за труд (50%), пестициди (12%) и торове (9%).

Разрастването делът на търговските вериги доведе до значителни ползи за потребителите, но затвори бизнеса на много от малките магазинчета. Това не важи в пълна степен при пресните зеленчуците.

Мултинационалните търговски вериги оптимизират разходите по веригата, съкращавайки нуждата от междинни търговци, а с налагането на свои “фирмени наименования” поглъщат голяма част от производството на преработени зеленчукови консерви под тяхно управление.

Електронната търговия на домакинствата на плодове и зеленчуци в Европа е на много ниско ниво, докато в Китай тя може да достигнат 15% дял през 2018 г. (Produce Marketing Association).

Пречката пред електронната търговия е липсата на прякото впечатление за продукта.

Ако се погледне пазарът в Европа, след рязкото повишение със средно около 40% на ранните зеленчуци, като домати, краставици, тиквички,марули и др. от началото на годината до средата на февруари, цените постепенно се успокоиха.

Продължаващата забрана за внос на турски домати и други плодове и зеленчуци в Русия доведе до налагане на ответни тарифи за внос на зърно и маслодайни култури от Русия в Турция от март, 2017 г.

Вследствие на действащата забрана за внос на турски зеленчуци в Русия се понасят загуби, които по изчисления на Руското министерство на земеделието възлизат на 1,3-1,5 млрд.долара. Предполага се, че турският зеленчуков импорт за Русия въпреки всичко преминава, заобикаляйки забраните прикрит като внос от Мароко.

Излизането на Великобритания от ЕС, според Rabobank ще доведе до 8% увеличение на цените на храните там в рамките само на транзитния период. Предполага се, че Обединеното Кралство ще въведе между 15-20% импортни мита за зеленчуци и плодове, като най-силно ще бъдат засегнати Холандия и Испания, които внасят 65% от стоките на ЕС в страната.

Икономисти предричат 20% ръст в цените на оранжерийните зеленчуци през 2017 г.
12164
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини