Начало » Новини » Коментари
15.03.2017 г.

Клуб Инвестор за българската позиция по ОСП след 2020 г.

sinor.bg

Как европейското и българското субсидиране подкрепиха земеделския сектор в България и доколко родният бизнес е готов да защити позицията си по бъдещата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. – това бяха част от темите, обсъждани в тазгодишното издание на Клуб Инвестор, посветено на   предизвикателствата пред земеделците през тази и следващите години. В дискусията участваха представители на министерството на земеделието, на неправителствения сектор, фермери и браншови организаци.

Като лектори бяха поканени Светлана Боянова, съветник по земеделие на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова и председател на Института за агростратегии и иновации, Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, Емил Величков от Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Тенчо Христов от фондация „Биоселена“, Георги Герджиков, промотър Големи клиенти в „Пионер семена България” и др.

Пред форума заместник министъра на земеделието Светла Янчева заяви, че „за последните 10 години конкурентоспособността на българските земеделци значително нараснала”. Янчева обяви още, че през 2017 г. ще бъде отворен и прием по мярката за иновации и сътрудничество от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020, без да уточни коя от подмерките ще бъде отворена.

Повечето от участниците в дискусията категорично настояха държавата да представи ясен план за бъдещата ОСП, защото ако се действа като досега с непрекъснати промени на селската програма, в дългосрочен план фермерите не биха могли да планират бизнеса си.

Данните от миналата година сочат, че делът на европейските и национални субсдиии в брутната добавена стойност на земеделието вече достига 45 процента и продължава да расте, като се има предвид, че през 2015 г. този дял е бил 41 процента.

В същото време ефектът от това субсидиране почти не се усеща, защото малка част от тези средства се инвестират обратно в земеделието.

Проблемът с липсата на фермерски организации също виси нерешен, докато в цяла Европа субсидирането става точно чрез подобни обединения. „Не можем да се извиняваме вечно с българския манталитет, явно бизнесът не е притиснат и няма проблрем с пазарите, щом не желае да прави организации”, коментира и Светлана Боянова. От години тя призовава за създаване на групи и организации на производителите, каквато е практиката във всички държави от ЕС.

Като защитиха нейната позиция представители на бизнеса посочиха, че сдружаването е вариант и да противодействие на сивия сектор, който продължава да действа необезпокояван от администрацията.

Стилиян Гребеничарски от Интелиагро и Емил Величков от българо-американската кредитна банка препоръчаха в бъдеще субсидиите да бъдат не основна, а само допълваща част от инвестицията, защото само така се постига икономическа ефективност.

Твърде голяма е и ножицата в подпомагаенето на отделните подсектори. Докато малките фермери са обречени на икономическа мизерия, има други сфери, в които приближени до администрацията точат субсидиите, без да развиват ефективен бизнес.

Клуб Инвестор за българската позиция по ОСП след 2020 г.
7481
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Важно за бъдещата ОСП
Клуб „Инвестор“ сблъска становища на бранша „за“ и „против“ таваните на бъдещата ОСП
Иновациите и дигитализацията в земеделието са във фокуса на Клуб Investor „Агробизнес 2020“ – на 18 ноември в Пловдив
Защо в агросектора рядко се говори за стартъпи?
Предстоящо
Агробизнесфорумът на клуб Инвестор дава отговори за бъдещата ОСП
Дискусията ще се проведе на 9 ноември в Интер Експо Център
Бъдещето на Общата селскостопанска политика и дигитализацията в земеделието – във фокуса на клуб Investor.bg - Агробизнес
Клуб Инвестор
България единствена в ЕС постави огромен таван от 1 млн. евро за иновативни проекти
На 14 март Клуб Инвестор с дискусия за иновациите в аграрния сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини