Начало » Новини » Коментари
15.03.2017 г.

Клуб Инвестор за българската позиция по ОСП след 2020 г.

sinor.bg

Как европейското и българското субсидиране подкрепиха земеделския сектор в България и доколко родният бизнес е готов да защити позицията си по бъдещата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. – това бяха част от темите, обсъждани в тазгодишното издание на Клуб Инвестор, посветено на   предизвикателствата пред земеделците през тази и следващите години. В дискусията участваха представители на министерството на земеделието, на неправителствения сектор, фермери и браншови организаци.

Като лектори бяха поканени Светлана Боянова, съветник по земеделие на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова и председател на Института за агростратегии и иновации, Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, Емил Величков от Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Тенчо Христов от фондация „Биоселена“, Георги Герджиков, промотър Големи клиенти в „Пионер семена България” и др.

Пред форума заместник министъра на земеделието Светла Янчева заяви, че „за последните 10 години конкурентоспособността на българските земеделци значително нараснала”. Янчева обяви още, че през 2017 г. ще бъде отворен и прием по мярката за иновации и сътрудничество от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020, без да уточни коя от подмерките ще бъде отворена.

Повечето от участниците в дискусията категорично настояха държавата да представи ясен план за бъдещата ОСП, защото ако се действа като досега с непрекъснати промени на селската програма, в дългосрочен план фермерите не биха могли да планират бизнеса си.

Данните от миналата година сочат, че делът на европейските и национални субсдиии в брутната добавена стойност на земеделието вече достига 45 процента и продължава да расте, като се има предвид, че през 2015 г. този дял е бил 41 процента.

В същото време ефектът от това субсидиране почти не се усеща, защото малка част от тези средства се инвестират обратно в земеделието.

Проблемът с липсата на фермерски организации също виси нерешен, докато в цяла Европа субсидирането става точно чрез подобни обединения. „Не можем да се извиняваме вечно с българския манталитет, явно бизнесът не е притиснат и няма проблрем с пазарите, щом не желае да прави организации”, коментира и Светлана Боянова. От години тя призовава за създаване на групи и организации на производителите, каквато е практиката във всички държави от ЕС.

Като защитиха нейната позиция представители на бизнеса посочиха, че сдружаването е вариант и да противодействие на сивия сектор, който продължава да действа необезпокояван от администрацията.

Стилиян Гребеничарски от Интелиагро и Емил Величков от българо-американската кредитна банка препоръчаха в бъдеще субсидиите да бъдат не основна, а само допълваща част от инвестицията, защото само така се постига икономическа ефективност.

Твърде голяма е и ножицата в подпомагаенето на отделните подсектори. Докато малките фермери са обречени на икономическа мизерия, има други сфери, в които приближени до администрацията точат субсидиите, без да развиват ефективен бизнес.

Клуб Инвестор за българската позиция по ОСП след 2020 г.
7475
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
Важно за бъдещата ОСП
Клуб „Инвестор“ сблъска становища на бранша „за“ и „против“ таваните на бъдещата ОСП
Иновациите и дигитализацията в земеделието са във фокуса на Клуб Investor „Агробизнес 2020“ – на 18 ноември в Пловдив
Защо в агросектора рядко се говори за стартъпи?
Предстоящо
Агробизнесфорумът на клуб Инвестор дава отговори за бъдещата ОСП
Дискусията ще се проведе на 9 ноември в Интер Експо Център
Бъдещето на Общата селскостопанска политика и дигитализацията в земеделието – във фокуса на клуб Investor.bg - Агробизнес
Клуб Инвестор
България единствена в ЕС постави огромен таван от 1 млн. евро за иновативни проекти
На 14 март Клуб Инвестор с дискусия за иновациите в аграрния сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини