Начало » Новини » Коментари
10.03.2015 г.

Проектите в иновации ще получават 50% вместо 60% субсидии по новата селска програма

Програма за селските райони 2014 – 2020 г.

Farmer.bg

Иновативните проекти, които ще бъдат подпомагани по новата програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020), ще отпаднат от преференцията с 10% по-високи субсидии, прилагани за насърчаване на фермерите. Това е решила на последното си заседание работната група, която обсъжда наредбата за прилагане на подмярка 4,1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Проекти, свързани със сливания на организации на производителите, също няма да се ползват от 10-процентното увеличение на безвъзмездната помощ, съобщи Емил Дърев от асоциацията на консултантните по европейски програми.  

Самата наредба ще бъде обсъдена тази седмица от от мониторинговия комитет на новата програма. Окончателният й вид се очаква с огромно нетърпение, тъй като бюджетът за техника по старата програма беше изчерпан още преди три години, а редица стопанства имат огромна нужда от това подпомагане.

Таванът на помощта по тази мярка е 3 млн. лв., а минималната помощ е 30 хил. лева. Тези субсидии ще представляват 50% от общия размер на проекта. Преференции ще се дават за някои земеделски производители и подсектори от земеделието и животновъдството.

Според предпоследния вариант на наредбата финансовата помощ ще бъде 60% от стойността на проекта за млади земеделски производители, за интегрирани проекти, при които се кандидатства едновременно по две от мерките на програмата за проекти, които се изпълняват в обхвата на необлагодетелствани райони и за колективни инвестиции, представени от групи организации, в които ечастват от 6 до 10 земеделски производители.

На този етап е решено проекти, подпомагани по линията на Европейско партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност, да не получават бонус от 10%.

Ако по мярка 4,1 кандидатстват сертифицирани биопроизводители, тогава субсидиите ще се увеличат с 15 %, което означава, че за всеки проект за техника стопаните трябва да осигурят само 35% от стойността на проекта. Останалото се подпомага по европрограмата.

Най-голяма е преференцията за колективни инвестиции, представени от юридически лица, включващи над 10 земеделски производители и/или групи/организации на производители. За тези проекти безвъзмездната помощ с вдига с 20 %, така че съфинансирането остава само 30% от общата стойност на проекта.

Облекчават се и някои изисквания за младите земеделски производители. В първоначалния вариант на наредбата се казваше, че при подаването на проекта те трябва да докажат завършено средно или висше селскостопанско образование или 150-часово обучение в тази област, извърлшено от лицензирани служби. С последните корекции изрично се посочва, че младите фермери трябва да представят документ за това обучение едва през следващите 36 месеца след приключване на проекта и представяне на заявката за плащане.

Проектите в иновации ще получават 50% вместо 60% субсидии по новата селска програма
13498
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Ново законодателство на ЕС
Самостоятелно заетите в земеделието ще могат да сключват колективни трудови договори
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
Субсидиите за проекти на фермерски групи ще достигат 8 и 10 млн. лева според броя на участниците
Решения
При съмнения за злоупотреби субсидиите за колективни инвестиции може да не се пуснат
Обзор
Танева препоръчва колективните инвестиции, където субсидиите са с 20% повече
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини