Начало » Новини » Страната
30.09.2022 г.

Самостоятелно заетите в земеделието ще могат да сключват колективни трудови договори

Ново законодателство на ЕС
Самостоятелно заетите в земеделието ще могат да сключват колективни трудови договори

sinor.bg

На 29 септември Европейската комисия (ЕК) прие насоки за прилагане на конкурентното право на ЕС към колективните трудови договори („насоките“) - във връзка с условията на труд на заетите лица, които работят самостоятелно. В насоките се пояснява кога определени самостоятелно заети лица могат да се обединят, за да договорят колективно по-добри условия на труд, без да нарушават правилата на ЕС в областта на конкуренцията, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Изпълнителният заместник-председател, отговарящ за Европа, подготвена за цифровата ера, и комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че „самостоятелно заетите лица, работещи самостоятелно в цифровата икономика и извън нея, индивидуално може да не са в състояние да договорят добри условия на труд и поради това могат да се изправят пред трудни условия на труд”. В тази връзка „обединяването с цел колективно договаряне може да бъде мощен инструмент за подобряване на тези условия. Новите насоки имат за цел да осигурят правна сигурност за самостоятелно заетите лица, работещи сами, като поясняват кога конкурентното право не пречи на усилията им да договорят колективно по-добри условия”, посочи еврокомисарят.

Обхватът на насоките обаче не е ограничен до самостоятелно заетите лица, които работят през цифрови трудови платформи, а обхваща и ситуациите на самостоятелно заетите лица, работещи сами, които са във всички останали сфери на икономиката, включително и земеделието.

Промени в Търговския закон допускат опрощаване на дългове на еднолични търговци

В член 101 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) се забраняват споразуменията между предприятия, които ограничават конкуренцията. Въпреки че колективните трудови договори между работодатели и работници не са предмет на правилата на ЕС в областта на конкуренцията, самостоятелно заетите лица се считат за предприятия и поради това рискуват да нарушат правилата за конкуренция, когато договарят колективно своите хонорари или други условия за търговия. Вследствие на това самостоятелно заетите лица често не са сигурни дали могат да договарят колективно своите условия на труд.

Насоките се прилагат за самостоятелно заети лица, които работят изцяло самостоятелно и не наемат други лица.

В насоките се поясняват обстоятелства, при които определени самостоятелно заети лица, работещи сами, могат колективно да преговарят за подобряване на условията си на труд, без да нарушават правилата на ЕС в областта на конкуренцията. Насоките поясняват по-специално следното:

Конкурентното право не се прилага по отношение на самостоятелно заетите лица, работещи сами, които се намират в положение, сравнимо с това на работниците. Те включват самостоятелно заетите лица, работещи сами, които:

а) предоставят услуги единствено или предимно на едно предприятие;

б) работят заедно с работниците;

в) предоставят услуги на или през цифрова трудова платформа.

Комисията няма да прилага правилата на ЕС в областта на конкуренцията към колективните трудови договори, сключени от самостоятелно заети лица, работещи сами, които са в слаба позиция при договаряне. Такъв е случаят например, когато самостоятелно заетите лица са изправени пред дисбаланс в преговорните позиции поради преговори с икономически по-силни дружества или когато се договарят колективно в съответствие с националното законодателство или законодателството на ЕС.

Комисията ще следи как тези насоки се отразяват на национално равнище чрез Европейската мрежа по конкуренция и специални срещи с европейските социални партньори. Комисията ще преразгледа насоките си до 2030 г.

Самостоятелно заетите в земеделието ще могат да сключват колективни трудови договори
4209
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
Проектите в иновации ще получават 50% вместо 60% субсидии по новата селска програма
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
Субсидиите за проекти на фермерски групи ще достигат 8 и 10 млн. лева според броя на участниците
Решения
При съмнения за злоупотреби субсидиите за колективни инвестиции може да не се пуснат
Обзор
Танева препоръчва колективните инвестиции, където субсидиите са с 20% повече
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини