Куркумата е популярна подправка, но е и сред универсалните средства, които могат да се използват активно в градината. Тя е подходяща за защита на много култури от редица заболявания,... Прочети повече »
Много са факторите, които оказват влияние на биосинтезата на антоцианините – пигменти, които определят цвета на гроздето (червен, син или виолетов). Основните сред тях са температурата... Прочети повече »
Есента и зимата са сезони, в които съхраняваме по-голямо количество плодове и зеленчуци за по-продължително време. И докато ниската влажност е подходяща за една част от тях, то други... Прочети повече »
Азотът е важен компонент в здравословната хранителна почва и при дефицит растенията ще се развиват трудно, а при излишъци има неблагоприятен ефект върху качеството на продукцията.... Прочети повече »
Появата на цветоноси при отглеждане на лук за глави е сигнал за проблем. Това е много сериозна причина за намаляване на добивите и влошаване на качеството. Случва се така, че преди... Прочети повече »
Един от най-ценните и безопасни торове е калиевият сулфат, който осигурява за растенията калий и сяра, необходими за растежа, развитието, цъфтежа и плододаването. Той укрепва кореновата... Прочети повече »
Повреждането на кората на овощните дървета е проблем, с който често фермерите се сблъскват. Появата на пукнатини и рани сигнализират за наличието на проблем и представляват потенциална... Прочети повече »
Една от дългогодишните „забрани“ при есенното подхранване е внасянето на азотни торове. Смята се, че те могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Някои експерти... Прочети повече »
Причина за горчивия вкус на патладжаните е наличието на соланин в тях и това се приема за норма. Той е токсично органично съединение от групата на алкалоидите. Патладжанът е от семейство... Прочети повече »
Опитните градинари знаят, че важна за бъдещата реколта е не само пролетта, но и есента, когато се планират лехите за следващия сезон. Една от най-често срещаните грешки е неспазването... Прочети повече »
Глинестата почва е сериозно предизвикателство – превръща градинската леха в блато след дъжд и в пустиня по време на суша. Тя се характеризира с много фини частици, които задържат... Прочети повече »
Лилията е едно от най-удивителните и древни луковични растения. По популярност и аромат се нарежда на второ място след розата. В света са известни над 6000 сорта лилии – от... Прочети повече »
