Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.07.2021 г.

Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!

В градината
Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!

sinor

Грахът е зеленчукова култура, която е сравнително лесна за отглеждане, но при летен посев акцентите се изместават. В този случай почвата не се нуждае от затопляне, а напротив – да се поддържа кореновата система на  растенията на хладно и да се предотврати прекомерното изсъхване  на почвата. Тук идват на помощ добрите зелени съседи.

Отглеждането на грах като втора култура у нас не е широко застъпена практика, но при създаване на благоприятни условия е напълно възможно. Подходящи са сортовете с по-къс вегетационен период – около 60 дни и тези за зелен. Вече има и сортове “снежен грах”, който се консумира с шушулките и е подходящ за втора реколта.

Има един израз – „като грах в шушулка”. Същността на засаждането на придружаващи растения е сходна с израза – добросъседството се изразява във взаимната изгода един на друг и всички да се чувстват добре.

Два корена домати в едно гнездо

При засяването на грах през юли трябва да вземем предвид няколко фактора - необходимо е частично защитено място от парещите слънчеви лъчи, подходящи съседи и по възможност осигуряване на опора за растенията.

Грах, картофи и...ябълково дърво

Намирането на подходяща сянка е един от най-важните аспекти при отглеждането на грах през лятото. Парещите слънчеви лъчи могат лесно да повредят нежните и крехки растения. Естествените опори могат да бъдат слънчогледи, царевица, лози или овощни дървета. Това зависи от сортовите особености – някои израстват до половин метър, а други достигат почти до 2 метра.

Засяването на грах между лозите поддържа растежа им над земята, като по този начин намалява риска от заболяване и улеснява прибирането.

Правилно поливайте зеленчуците при жега

За ниските сортове подходящо е просто съседството с картофи. Те ще осигурят опора за граха, а той от своя страна ще им помогне да отблъснат колорадския бръмбар, който не го обича. Двете култури харесват хладната и влажна почва, както и мулча.

При засяването на грах между картофите е подходящо да се използват покълнали семена, но може и директна сеитба във влажна почва. За високите сортове са подходящи слънчогледи, царевица, лози или овощни дървета.

Един от най-универсалните и интересни варианти е триото ябълка-картоф-грах. През юли, когато има изобилие от мулч, можем да засадим картофи и грах под мулч в сянката на ябълковите дървета, под които се разнася слой компост.

Граховите семена се засяват сравнително плитко и се покриват със сух мулч. Успоредно се поставят картофчета или парченца картоф с очички, покриват се с малко пръст и също се мулчират. След това просто своевременно добавяме мулч и поливаме – това е всичко. В края на сезона получаваме бонус – освен добра ябълкова реколта, допълнително картофи и грах.

Грах, моркови и... зеле

Кореновата система на растенията влияе върху почвата и в крайна сметка върху добивите.

Този 3D модел работи по следниоя начин:

– грахът расте нагоре и фиксира азот от въздуха;

– морковите са кореноплод и фиксират хранителните вещества от дълбоките слоеве, като ги издигат към повърхността;

– разстилащите се листа на зелето пък създават плътно покритие върху голяма част от почвата и предотвратяват поникването на плевели.

През юли могат да се засеят спътниците на зелето – грах и моркови. Почвата на зелевия участък ще бъде по-хладна, защото от самото начало зелето изисква обилно поливане.

Ако почвата е глинеста, тогава в редовете за сеитба на моркови трябва да добавим пясък в горния слой. След засяване на семената уплътняваме почвата, а след израстване на растенията на височина до 8-10 см, мулчираме.

Грахът по принцип не е особено претенциозен към качествата на почвата, но расте добре на плодороден терен. Зелето – също, и при правилна предварителна  подготовка и обогатяване с компост – всичко трябва да е наред.

Важно е да отбележим, че засяването на грах след лук и чесън не е добра идея, защото фитосъединенията, които могат да останат след тях възпрепятстват развитието му.

Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!
19529
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Позицията на България за развитието на протеинови култури
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Полезни практики при смесеното отглеждане на култури
Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах
Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
Дори в началото на декември
Може да засеете грах преди студовете
Можете да заложите на консервиран или пресен, но трябва задължително да подхраните преди да хвърлите въдицата
Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини