Начало » Новини » Страната
23.06.2021 г.

Как да поливаме зеленчуците при силна жега, без да увредим корените и растенията

След дъждовете дойдоха горещини
Как да поливаме зеленчуците при силна жега, без да увредим корените и растенията

sinor

В горещо време е важно да засилим усилията за поливане, защото това е ключов фактор за оцеляване на растенията. При температури, които постоянно надвишават 28-29 градуса по Целзий, повечето зеленчукови култури започват бързо да губят влага, което се проявява в увяхване на листата. Това е повратна точка за зеленчуци като домати, тиквички, тикви и краставици – те престават да цъфтят и да образуват завръзи при високи температури.

Без фанатизъм при поливането в горещо време!

Когато парещото слънце ни кара да търсим сенчест подслон и живачният стълб на термометъра е фиксиран над 30 градуса, тогава поливането след 9-10 часа е твърде неподходящо. И малкото капчици, попаднали по листата, ще провокират слънчево изгаряне, защото те действат като увеличителни лещи. Да “зарадваме” доматите със студена вода на корените в горещото време е риск да изгубим цялата реколта поради шока за кореновата система.

Поливането в горещите часове на деня ще има обратен ефект, защото кореновата система ще бъде подложена на топлите и бързи изпарения, а това няма да донесе полза за растенията.

Не е без значение и фактът, че растенията не могат да фотосинтезират нормално, когато почвата е твърде влажна, защото тя се уплътнява и липсва кислород, а по листата се появяват жълти петна (или пожълтяват целите), което е признак за преполиване.

Преполиването влошава функционирането и на кореновата система, която намалява всмукателната сила.

По време на горещини поливайте сутрин или надвечер. Най-доброто време е сутрин между 6 и 10 часа. Растенията ще имат достатъчно време да поемат водата, а влагата по листата ще изсъхне до обедната жега. Ако поливането сутрин е невъзможно, тогава е добре да се направи надвечер, но не прекалено късно, защото влагата ще привлече охлювите, които ловуват нощем.

Сутрешното поливане е най-икономично, защото минимизира изпаренията, а растенията абсорбират водата по-лесно, когато не са изложени на топлинен стрес.

Влагозарядно лятно поливане

Влагозарядното поливане е важно не само за трайните насаждения, но и за едногодишните при продължителна гореща вълна. Те се нуждаят от поливане 2-3 пъти седмично.

Когато водата проникне бавно и напълно в почвата (на дълбочина най-малко 15 см), корените стават по-силни и по-лесно понасят изсъхването на повърхността.

Тънкости при отглеждането на краставици

Водата трябва да бъде насочена там, където е най-необходима – в кореновата зона, за да се намали вероятността от оттичане и прекомерно изпаряване.

Ежедневното поливане не е най-добро решение, защото води до бързо уплътняване на почвата, недостиг на кислород и по-бързо изпаряване от повърхностния слой.

Лекото изсъхване на почвата преди поливане стимулира растежа на кореновата система. По-добре е да се полива по-рядко, но с повече вода, отколкото често , но с малко вода.

Внимавайте за тиквичките!

Как да разберем кога е време за влагозарядно поливане?

Засаждайте растения “индикатори” с големи и сочни листа, които повяхват при недостиг на влага в почвата и сигнализират за спешно поливане. Тиквичките са отлични индикаторни растения, тъй като листата им бързо губят много влага. Това е добър сигнал, че зеленчуците ни се нуждаят от влагозарядно поливане.

Поддържайте листата сухи!

Мокрите листа стават болни – през деня капчиците провокират слънчево изгаряне, а ако през нощта се оставят мокри се получават заболявания по листата.

Разпределяйте водата равномерно!

Поливането само в една зона води до едностранно развитие на кореновата система и до лоша абсорбция на хранителните вещества.

Подхранване на растенията в горещините

Прегряването на почвата води растенията до “полузаспало” състояние и те консумират значително по-малко количество хранителни вещества. Важно е не само да им осигуряваме неоходимото количество хранителни вещества, но да сме сигурни, че те ги усвояват.

За намаляване на ефекта от топлинния стрес по време на цъфтеж и формиране на завръзите е необходимо подхранването да се осъществява кореново, като почвата се намокри предварително, а хранителните вещества трябва да бъдат в течно състояние и да съдържат фосфор. Количествата и вида зависят от предпочитанията на растенията.

Органичният мулч задържа влагата, потиска развитието на плевелите и регулира температурата на почвата, като по този начин предпазва корените от прегряване. Той предпазва листата от попадане на патогенни микроорганизми, намиращи се в почвата.

Дъждуване

Душ за растенията – дъждуването е полезно при много горещо време, защото спомага за равномерното омокряне на почвата, но води до понижаване на температурите в дъждуваните участъци, а също се използва като превантивна мярка срещу появата на някои вредители.

Натрупването на прах по листата намалява ефективността на фотосинтезата, което налага периодичното им оросяване и почистване.

Акарите са любители на горещините и сушата. Топлото и сухо време е рай за тях –  множат се с голяма скорост. Превантивна мярка е периодичното оросяване на листната маса.

“Санитарният душ” се провежда в подходящо време – най-добре сутрин, но след тази процедура за растенията трябва да се осигури защита, като се използва тента от дишаща материя, която пропуска светлината, но блокира определено количество ултравиолетови лъчи. 

Как да поливаме зеленчуците при силна жега, без да увредим корените и растенията
140945
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини