Фосфорните и калциеви торове доставят важни хранителни вещества на растенията и без тях не може да се получи добра реколта. Най-често използваните, които съдържат тези елементи са суперфосфат, калциев нитрат, фосфорно и костно брашно.
Фосфорът е необходим за всички растителни организми. Той е основен елемент за регулиране на енергийния потенциал и участва във всички жизнено важни процеси – фотосинтеза, делене на клетките, дишане, биосинтез на въглехидрати, белтъчини и други органични съединения, в пренасяне на информация и предаване на наследствени белези.
Фосфорното брашно се произвежда чрез смилане на осадочна скала, богата на фосфатни минерали. Тя съдържа от 20 до 29% фосфор и около 30% активен калций.
Този тор отделя много прах при прилагането му и е важно да се вземат предпазни мерки. Всички опити да се разтвори преди внасяне са безполезни, защото това може да стане само в много силни киселини.
Фосфорното брашно намалява киселинността на почвата, а ефектът трае няколко години.
По-доброто усвояване на фосфора от фосфорното брашно се улеснява чрез внасянето му заедно с амониев сулфат или оборски тор.
Добавя се и към компоста, за да подобри качеството му.
Норми за внасяне на фосфорно брашно
За обогатяване на много бедни на фосфор почви се внасят по 100-150 грама на 1 квадратен метър, а за разкисляване – 40-70 грама.
За подобряване на качеството на компоста се внасят по 1,25 кг фосфорно брашно на 1 м2.
Фосфорното брашно се внася обикновено през есента при обработката на почвата.
Костно брашно – произход и приложение
Костното брашно също е фосфорен тор, но има органичен произход. Произвежда се основно от говежди кости.
Костното брашно съдържа различни количества фосфор – между 10 и 15%, което го прави отличен тор за органично подхранване – за стимулиране на кореновата система и цъфтежа, като доставя и значителни количества калций.
Костното брашно има ефект до 8 месеца след внасянето му, подходящ е за всички растения, дори и стайни. То съдържа фосфор, калций, калий, азот, магнезий, желязо, йод и др.
Основното предимство, което го отличава от фосфорното брашно е това, че може да се внася през целия сезон, но не по-късно от 10 дни преди прибиране на реколтата.
Норми за внасяне на костно брашно
Костното брашно се внася при обработка на почвата и засаждане в сухо състояние, но може да се използва и настойка.
За отделните култури препоръчителните норми са различни:
– за овощни култури се внасят около 200 г/м2 през 3 години;
– при пресаждане на ягодоплодни култури се добавят по 50-70 г на ямка през пролетта и 70-110 г през есента;
– за зеленчукови култури се внася до 20 дни преди засаждане по 300-500 г/м2.
Костното брашно е отличен и ценен заместител на суперфосфата и калциевите торове. Предпочитан е от любителите на органичното земеделие и при върхово гниене на зеленчуците.




