Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.06.2025 г.

Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие

Зърнени култури с бъдеще
Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие

pixabay

Агрономът с дългогодишна практика и автор на Климатека Роман Рачков представя непозната досега по нашите ширини здравословна храна – амарант, която е една от най-обещаващите нишови култури за съвременния агробизнес, поради високата му екологична адаптивност, бързо развитие и способност да издържа на екстремални условия.

Публикуваме със съкращение неговата разработка, посветена на множеството приложения на това растение, всичките части на което могат да се консумират - за разлика от много други зърнени култури.

Способността за висок добив и кратките му производствени цикли също го правят потенциално решение за справяне с хранителната несигурност.

Растението е идеална култура за едно климатично неутрално сеитбообращение, тъй като е устойчив на болести, засушаване, може да бъде отглеждан без риск за консуматора на маргинални, засолени и замърсени почви.

Все повече хора преминават към балансирани диети и осъзнато хранене, а интересът към суперхраните продължава да нараства. Увеличава се и броят на хората с глутенова непоносимост, което допълнително насочва търсенето към алтернативни зърнени култури.

На този фон амарантът бързо набира популярност. Благодарение на богатото си съдържание на висококачествени протеини, фибри и минерали, той се превръща в предпочитан избор на пазарите, ориентирани към здравословно хранене и устойчиво потребление.

Амарантът е с високата си хранителна стойност и се използва като зърнена култура и фураж, но и в индустрията – за биогорива и пластмаси. Все повече фермери, включително и в Европа, започват да отглеждат амарант. Непретенциозен за отглеждане, може да се използва в регенеративното земеделие, за възстановяване на засолени и замърсени почви.

Според доклад от април 2025 г., който дава данни от 2021 г., когато световният пазар на амарант е бил оценен на приблизително 6 млрд. щатски долара, се очаква да расте с годишен темп от 10–12% през следващото десетилетие. До 2035 година се очаква да достигне до 31,5 млрд. щ.д. Този ръст се дължи на две основни причини – нарастващото търсене на безглутенови, растителни и функционални храни, като и на климатичната му адаптивност и приложението му в устойчивото земеделие.

За съжаление, България е изключение в тази тенденция, въпреки че условията в страната са идеални за отглеждането му.

Аграрният сектор в страната ни трудно се насочва към търсене на алтернативни култури с висок пазарен потенциал. Очевидна е липсата на пряка и ефективна обратна връзка между аграрната ни наука, през съветническите служби в земеделието, която да допринесе за осведоменост на фермера за нови за него възможности, свързани с тези култури.

Амарантът има приложения в много сфери: от хранителната индустрия и здравеопазването до екологични и индустриални решения.

Растението е част от семейство Amaranthaceae, към което принадлежи и добре познатия ни щир. Той е силно развито растение с месести стъбла с височина до 2,5 м. Цветовете са събрани в дебели, обемисти, класовидни метли и в зряло състояние имат дължина до 30 см и диаметър до 20 см, тежат до 1 кг. Семената му са много малки, но многобройни – достигат до половин милион в една метлица. Няма друга земеделска култура с такъв коефициент на възпроизводство.

Всички части от надземната част на растението могат да се използват както за човешка консумация, така и за фураж – семена, листа и стъбла. Амарантът е суперхрана: в няколко супени лъжици от него са концентрирани невероятни здравословни ползи за организма. Той повишава енергията и издръжливостта. Премахва умората и тонизира. Вкусът му е неутрален и се съчетава с практически всякакви видове ястия. В 100 гр. амарант се съдържат около 370 килокалории.

Амарантът е отлична алтернативна култура в условията на променящ се климат поради няколко ключови предимства, които го правят устойчив и подходящ за отглеждане при неблагоприятни климатични условия.

На първо място той е устойчив на засушаване и толерантен към високите температури. С това той е подходяща култура за райони, страдащи от липса на валежи, каквито наблюдаваме в Североизточна България.

Растението може да се отглежда на различни типове почви, включително върху маргинални и слабоплодородни терени и такива, подложени на засоляване.

В процеса на вегетация, амарантът проявява висока устойчивост към болести и неприятели, което намалява рязко нуждата от употреба на синтетични пестициди и торове. Това намалява екологичното му въздействие и го прави подходящ за устойчиво земеделие, което става все по-важно в условия на променящ се климат.

Семената съдържат висококачествени протеини, които включват всички незаменими аминокиселини. Освен това амарантът е източник на фибри, витамини (като витамин B и E) и минерали, като калций, магнезий, желязо и калий. Амарантът не съдържа глутен, което го прави идеален избор за хора с глутенова непоносимост.

Зелената маса на амаранта е богата на протеини, желязо и витамини А и С. Той е богат и на суров протеин: сухото вещество съдържа 12–23%, листата – 12-33%, стъблата – 12-15%. Показателите са сравними с тези на спанака и на пшеницата.

Амарантът допринася също и за смекчаване последствията от климатичните промени чрез улавянето на въглероден диоксиди и подобряване на почвеното здраве. Неговият бърз цикъл на растеж предлага допълнителни ползи за фермерите. При избор на подходящи линии или сортове с по-къс вегетационен период растението е способно да даде две реколти годишно, първата за зърно, а втората като листен фураж.

Сее се при затопляне на почвата, на дълбочина 1,5–2 см, с широкоредова или непрекъсната сеитба. Нормата е 0,3–3,0 kg/ha според целта. За силаж – при междуредово разстояние 40–60 см. Валирането преди и след сеитбата е задължително. Поникването започва 5–8 дни след сеитбата.

Реколтата за зелена маса се прибира в началото на цъфтежа – тогава съдържанието на протеин е най-високо. За силаж – от пълен цъфтеж до млечно-восъчна зрялост. Закъснението води до влошено качество.

При зърнопроизводство семената узряват поетапно, като долните листа падат. Прибирането е двуфазно, последвано от сушене с редуване на топъл и студен въздух. Семената се съхраняват при влажност 12% за запазване на кълняемостта.

Новата храна амарант е добър вариант за сеитбообращение и регенеративно земеделие
14526
 

Последни материали
Виж
Сливат аграрните пари с тези на Кохезионния фонд
Според ЕК бюджетът за земеделието след 2027 г. се запазва, според анализатори се намалява
Бюджетът по интервенцията за съветнически услуги не достига за всички подадени заявления
Ще се търгуват имоти в курорти и до исторически забележителности
Земя, почивни и ловни домове ... Продава се наследството на Селскостопанска академия и горските предприятия
Поредица
Трета част на графика с изнесените офиси на НССЗ през юли
Решения на Министерския съвет
Чиновниците в МЗХ и ДФЗ, чиито заплати се плащат по техническата помощ, ще работят до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
За пенсиониране на стария състав на КЗК бюджетът отпуска нови 445 хил. лв.
Свързани материали
Виж
Практика
Цветето амарант – суперхрана, зеленчук или медицинско растение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини