Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.07.2018 г.

Цветето амарант – суперхрана, зеленчук или медицинско растение

Практика
Цветето амарант – суперхрана, зеленчук или медицинско растение

sinor

Ацтеките вярвали, че амарантът (кучата лобода или щир) притежава свръхестествени магически сили и го използвали за различни ритуали. Малко сведения за това са запазени до наши дни, защото конкистадорите забранили не само ритуалите, но и отглеждането на растението. Днес то е неизменна част от традициите и културата на Мексико и Перу. По време на фолклорни карнавали жените танцуват със снопове амарант на гърба си или го носят като бебе.

Видове и характерни особености

Това уникално цвете принадлежи към голямото семейство Щирови, част от което е и известният у нас плевел щир, наричан още куча лобода. Известни са над 65 рода и около 900 вида. Една част от тях са обявени за вредни и инвазивни плевели, но много от познатите видове се отглеждат със стопанска цел.

Амарантът е едногодишно, бързоразвиващо се растение, което достига на височина от 0,3 до 2-3 м. Високата му декоративна стийност се дължи не само на цветовете – тъмночервени, пурпурни, розови, оранжеви, жълти и бели, но и на листата, които са оцветени в червено, виолетово, жълто или зелено.

Растението се чувства най-добре при температура 25-30 градуса, но издържа на леки замръзвания, а също и горещини до 45 градуса.

У нас амарантът се отглежда предимно с декоративна цел, като по-популярни са видовете петльов гребен, опашат щир и червенолистен.

С висока декоративна стойност са сортовете Гъливер, Изумруд, Триколор и Елбруст.

Амарантът намира широко приложение и като фуражна култура. Отглежда се за храна на птици и животни. Много популярен сорт е Белосеменен.

От семената на амаранта се правят варива, брашно и това ги прави много ценна храна не само за спазващите безглутенова диета, но и за всички останали хора, защото съдържат голямо количество висококачествени протеини.

Те съдържат уникалния протеин лизин в много по-големи количества. Популярни в кулинарията са пуканките от амарант, които намират приложение при изработване на шоколадови изделия и в сладкарството.  

Листните видове, които са богати на витамини и микроелементи, се използват за салати, ястия, супи и сокове.

Високата концентрация на антиоксиданти и фитостероли го прави много полезен за терапевтични цели при лекуване на язви, възпаление на  гърлото и висок холестерол.

От семената се извлича студено пресовано масло, което се използва  в кулинарията, в козметиката и за лечение на много кожни болести.

Отглеждане

Амарантът се отглежда от семена, които се засяват през март на дълбочина, не по-голяма от 1,5 см. При температури над 15 градуса поникват за 4-6  дни. След появата на 3-4 листа растенията се пикират, но може и само да се разредят. Върховете се прищипват и по този начин се стимулира развитието на кореновата система.

На открито се засаждат в края на април и началото на май, когато са преминали опасностите от застудяване. Амарантът е непретенциозно растение и не изисква особени грижи, но можем да вземем предвид следните условия:

1. Амарантът обича слънчевата светлина и топлина. При такива условия ще расте не само много активно, но и цветовете и листата ще имат по-ярка окраска.

2. Амарантът не обича много влажните и заблатени почви, а също и преполиването.

3. Харесва наторяването с азотни съединения, но трябва да се внимава при подхранването на листните сортове, защото се увеличава   съдържанието на нитрати.

4. Желателно е засаждането на по-заден план в цветната градина на по-високите сортове, което ще подчертае тяхната красота и висока декоративна стойност.

Вредители и болести

Най сериозни щети нанасят листните въшки и дългоносника. Въшките се активизират при мрачно и дъждовно време. Личинките на дългоносника се заселват в стъблата и там се размножават, а заедно с това се забавя развитието. Борбата с тези вредители предвижда използването на специални пестициди.

Цветето амарант – суперхрана, зеленчук или медицинско растение
37069
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини