Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.06.2006 г.

Късно производство на алабаш

06-06-2006 г. Всеки, който иска да има разнообразие в градината си, отглежда и алабаш. Късното производство на тази култура е повсеместна практика в цялата страна, но обикновено алабашът не заема самостоятелни площи, а се отглежда като междинна култура. Консумира се само в прясно състояние през есента и зимата. Обикновено се отглежда сортът Едър зимен (Син зимен алабаш). Той е късен, с вегетационен период от 150 до 160 дни. Образува едри, плоско-кръгли, синьо-виолетови стъблоплоди. Месото им е крехко, със слаб зелев вкус. Сортът е силно зимоустойчив и при нашите условия стъблоплодите могат да презимуват успешно, заровени в земята. Алабашът не се отличава особено по своите изисквания от късното зеле. Разликата е главно в торенето - не трябва да се тори с пресен оборски тор и с много азотни торове, защото това се отразява отрицателно на вкусовите качества и външния вид. През вегетацията се подхранва един път с 15-20 кг/дка амониев нитрат. Засаждането на семената от сорта Едър зимен за производството на разсад става в началото на юни. Засява се на открити лехи, като за разсада се полагат същите грижи, както за разсада от зеле. Засажда се на постоянно място един месец след поникването. Ако се отглежда самостоятелно, разстоянието на засаждане е 80х40 сантиметра. Редовното поливане е нужно за осигуряване на нормален растеж. Късният алабаш се прибира, когато стъблоплодите спрат да нарастват. Това обикновено става, след като паднат по-силните есенни слани. От декар се добиват по 2000-3000 кг.

Късно производство на алабаш
49928
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини