Начало » Новини » Страната
10.10.2024 г.

В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница

Добри новини за родния фермер
В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница

Участниците в зърнената търговия и в Европа и в САЩ следят с повишено внимание ситуацията в Русия, най-големият доставчик на пшеница в света. В Доклада на U.S. Wheat Associates се посочва, че „сухото време в Южния окръг на Русия, основният регион за отглеждане на зимна пшеница, предизвика безпокойство, тъй като септември отбелязва седми пореден месец с валежи под средното ниво”.  На 1 октомври Воронеж, петият по големина производител на зърно в Русия регион, обяви извънредно положение поради суша, а на 4 октомври същото стори и Орловска област на РФ. 

Междувременно, според западни търговски източници руските износители вече имат проблеми с доставките, което провокира призиви за ограничаване на износа.

Руският зърнен съюз (РСЗ) настоява за преразпределяне на експортната квота за пшеница, за да се ограничи износът и през втората половина на стопанската 2024/25  година предвид намаленото производство. В РЗС са на мнение, че износът на зърно от Русия „надвишава разумните параметри изчислени въз основа на експортния потенциал за сезона и глобалното търсене“.

На 3 октомври една от най-авторитетните в международен план руска аналитична компания SovEcon редуцира отново прогнозата си за износа на пшеница от Русия през 2024/25. Оценката за износ на пшеница е намалена от 48,1 до 47,6 млн. т.

Намаляването на прогнозата за износа на пшеница отразява лек спад в добива и очаквано увеличение на вътрешното търсене на фураж. Очаква се фуражната пшеница все повече да замества ечемика и царевицата в дажбите за фураж на добитъка“, се казва в доклада на руските експерти.

По данни на  SovEcon, през юли-септември 2024 г. за износ са натоварени  14,4 млн. тона пшеница - малко под рекордните 14,7 млн. тона за същия период година по-рано. „Доставките на пшеница през този сезон остават около исторически високите нива, което се дължи на значителните преходни запаси от пшеница и факта, че износителите работят с по-ниски маржове в сравнение с предходните сезони.“

Вследствие на агресивния износ запасите на пшеница в Русия обаче започнаха да се стопяват и според оповестените наскоро статистически данни към 1 септември спаднаха до  24,8 млн.т, което е с 14 на сто по-малко в сравнение със същия период на 2023 г.

В края на миналата седмица,  Platts (S&P Global Commodity Insights) коментира, че „руският пазар на пшеница се изкачи до най-високата цена от края на юни на фона на влошаващата се суша и по-ниските прогнози за производство”. Според мониторинга на една от най-авторитетните агенции цената на руската пшеница се е повишила с 4,3% през последните две седмици и сега е на най-високото равнище от 26 юни 2024 г. -  $228,50 за тон FOB за пшеница 12,5% за товарене през втората половина на октомври – първата половина на ноември ($237-245FOB пазарна цена към 5.10.23 г.).

Черноморска пшеница, цена

Египет, безспорно остава най-големият купувач на руска пшеница, дори без да броим последната мащабна сделка за 3,12 млн.т. Само през септември, тази държава, която е най-големият купувач на пшеница в света напазарува 1,4 млн.т руско мелничарско зърно. Западни анализатори изтъкват, че египетските купувачи все повече се фокусират върху руските цени, които се считат за по-конкурентни от цените на украинската пшеница. 

На 2 октомври руското мелничарско зърнo със съдържание на протеин от 12,5%  се котираше по  $236/т CIF пристанище Александрия, в сравнение с $245/т за украинската пшеница и то с 11,5%.

Игор Валентович

В Русия се заговори за ограничаване на износа на пшеница
2353
 

Последни материали
Виж
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Фалшиви имейли за грешка при изчисляването на осигурителната вноска за пенсия
Български предприемач е осъден на три години затвор за измама на ДФЗ
Изложението Fruit Attraction
Голям интерес към оранжерийните ни зеленчуци в Испания
Предстоящо
На 18 и 19 октомври животновъдите от страната се събират отново край Сливен
Свързани материали
Виж
Данни за деветмесечието на 2024 г.
Най-големите запаси от пшеница са в Добрич и Бургас, във Варна – със слънчоглед
Сортовото разнообразие на пшеницата – отглеждане на силни и твърди пшеници
Йордания пак отмени и пренасрочи търгове за хлебна пшеница и фуражен ечемик
Алжир закупи на търг над половин милион тона хлебна пшеница
Въпреки това закупените количества са малко повече от планираните
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Саудитска Арабия
Агростатистика
За 100 дни сме изнесли една трета от пшеницата и половината ечемик
Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини