Накъсваме карфиола на розички, а останалите зеленчуци режем като за гювеч. Смесваме всичко и редим в буркани, като тук-там слагаме магданоз. Приготвяме марината от изброените продукти ( 4 л вода, 1 л оцет, 5 каф.ч. сол, дафинови листа, 10 листа от дюля или вишна, парчета хрян), кипваме я и когато изстине заливаме зеленчука в бурканите. Запечатваме плътно и стерилизираме 1 час.
Продукти: 4 кг пиперки, 1 кг зелени доматчета, 10-12 глави лук, 3 глави чесън, 3 глави карфиол, 500 г бамя, магданоз, няколко люти чушлета; За маринатата: 4 л вода, 1 л оцет, 5 каф.ч. сол, дафинови листа, 10 листа от дюля или вишна, парчета хрян