Начало » Новини » Страната
04.09.2024 г.

Одобриха проект за изменение и допълнение на закона за защита на потребителите

В съответствие с новите изисквания за безопасност на продуктите в ЕС
Одобриха проект за изменение и допълнение на закона за защита на потребителите

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Законопроектът създава условия за прилагане на Регламент (ЕС) 2023/988 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 10 май относно общата безопасност на продуктите за изменение на Регламент (ЕС) 1025/2012 на Европейския парламент и на Съвета и на Директива (ЕС) 2020/1828 на ЕП и на съвета и за отмяна на Директива 2001/95/ЕО на ЕП и на съвета и на Директива 87/357/ЕИО (OB, L 135/1 от 23 май 2023 г.).

С проекта на закон се осигуряват мерките за прилагане на Регламент (ЕС) 2023/988, с което се постига съответствие с новите европейски изисквания за обща безопасност на продуктите. Определят се задълженията на икономическите оператори по отношение безопасността на продуктите, които пускат или предлагат на пазара, както и изземването на опасни продукти от потребителите. Определят се специфични изисквания към доставчиците на онлайн местата за търговия за безопасност на продуктите. Законопроектът определя Комисията за защита на потребителите като единно национално звено за контакт на България в системата за бързо предупреждение за обмен на информация за коригиращите мерки за опасни продукти „Safety Gate“ съгласно Регламент (ЕС) 2023/988.

Законопроектът въвежда в националното законодателство и изискванията на Директива (ЕС) 2020/1828 на ЕП и на съвета от 25 ноември 2020 година относно представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите и създава специална уредба относно представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Уреждат се следните основни въпроси: производства по национални и трансгранични представителни искове за установяване, преустановяване или забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите; производства по национални и трансгранични представителни искове за средства за правна защита при неизпълнение на законово или договорно задължение; признаване на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите.

Законопроектът съдържа критерии за признаване на квалифицираните организации от министъра на икономиката и индустрията. КЗП ще има право да предявява искове за установяване, преустановяване или забрана на практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите, и на искове за средства за правна защита при неизпълнение на законово или договорно задължение.

Предложените промени в закона целят повишаване нивото на защита на потребителите, подобряване прилагането на законодателството и пълното му съответствие с правото на Европейския съюз.

Одобриха проект за изменение и допълнение на закона за защита на потребителите
1076
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
При вторите промени на Стратегическия план браншът предлага три от екосхемите да се обединят в една
От 1 юни влизат в сила опростените условия за подпомагане с директни плащания
ЕК одобри първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г.
56 общини ще подобряват инфраструктурата си с над 100 млн. лева по ПРСР
Над 170 млн. лева ще бъдат преразпределeни по ПРСР 2014-2020 г.
ПРСР 2014-2020 г.
Кабинетът одобри последното изменение на програмата за селските райони
Ето какви промени в Стратегическия план изпрати МЗХ за одобрение в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини