Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
18.08.2024 г.

Унгария ще има втората най-ниска реколта от ябълки за десетилетието

Унгария ще има втората най-ниска реколта от ябълки за десетилетието

Унгарска асоциация на производителите на плодове и зеленчуци (FruitVeB) очаква реколтата от ябълки на вътрешния пазар през 2024 г. да бъде доста под миналогодишната от 472 хил. Т . Асоциацията прогнозира добив от само 330 хил. т с грешка +/- 10 %. Това означава, че Унгария ще има втората най-ниска реколта през последните десет години (2022 г.: 280 хил. тона, 2020 г.: 358 хил. тона). Действителното количество годни за прибиране ябълки ще се определя от метеорологичните условия през периода на прибиране на реколтата. Въпреки това, въз основа на опита от прогнозите на FruitVeB, действителната реколта е 3-4 пъти по-ниска от прогнозираната в началото на сезона, което се дължи на факта, че времето по-често е неблагоприятно, отколкото оптимално. При добри условия реколтата може да надхвърли 350 хил. тона, а при лоши - да не достигне и 300 хил. тона.

Реколтата от трапезни ябълки е малко по-ниска от миналогодишната, като се очаква на пазара да бъдат пуснати около 90-100 хил. тона от тазгодишната реколта. При промишлените ябълки недостигът е много по-голям, като се очакват 230-240 хил. тона промишлени ябълки (по-големият недостиг се дължи на по-старата възраст, по-лошото състояние и обикновено екстензивните или остарели системи за отглеждане на промишлените ябълкови градини).

Зреенето е с около 2 седмици по-рано в напояваните насаждения и с около 3 седмици по-рано в ненапояваните, предимно промишлени насаждения. Поради засушаването и горещините нарастването на размера на плодовете е под нормалното, така че размерът на плодовете се очаква да бъде с един калибър по-малък, особено при дребноплодните сортове, което пазарът на трапезни ябълки ще трябва да понесе тази година.

Тазгодишната слаба реколта от ябълки в страната се дължи на няколко фактора. Част от причините са, че през 2023 г. имахме сравнително добра реколта, така че дърветата бяха по-изтощени, което доведе до по-слаб цъфтеж и добив в по-слабо кондиционираните овощни градини тази година. В допълнение тази година (също) преживяхме почти всички видове метеорологични повреди, доведе до допълнителна значителна загуба на добив посочват от Унгарската асоциация на производителите на ябълки:

Пролетта (март-април) беше суха, което в ненапояваните насаждения, т.е. в ¾ от обработваемите площи, само по себе си би могло да има скрито отрицателно въздействие върху качеството на цветовете. Пролетното почвено и атмосферно засушаване е достигнало своя връх точно по време на цъфтежа (средата и втората половина на април), което е оказало значително отрицателно въздействие върху плодородието.

През март и април е имало няколко епизода на силно нощно захлаждане, което е довело до „охлаждане“ на цветоносните органи, а след цъфтежа, във фазата на ниските плодове, особено в североизточната част на страната, в някои райони са настъпили сериозни поражения от измръзване.

След цъфтежа преобладаваше по-хладно и дъждовно време, което като цяло имаше отрицателен ефект върху залагането на плодовете.

Екстремните пролетни валежи, температури и светлина доведоха до по-слабо от средното залагане на културите и/или до по-тежко проливане през май-юни.

Май и първата половина на юни бяха доста влажни, което доведе до по-високо от средното ниво на заразяване със струпясване (което доведе до преместване на част от стоките от хранителния към промишления сегмент) и до много високи нива на заразяване с иглолистно отмиране тази година.

През май и юни ябълковите градини в Унгария са засегнати на местно ниво, но с много по-голяма от средната площ и интензивност, от малки и големи градушки, което намалява износа за хранителната промишленост и увеличава промишления износ. Това е основната причина, поради която наблюдаваме сравнително стабилна реколта в насажденията с мрежи за лед, подобно на миналата година, докато в насажденията без мрежи за лед количеството на десертните ябълки, което може да се събере, ще бъде много по-малко.

От юни досега имаше чести топлинни вълни, съчетани със силна суша и ултравиолетова радиация. В резултат на това, особено в ненапояваните насаждения и при песъчливите почви, се наблюдават много тежки поражения от слънчевия пригор, като в крайни случаи ябълките почти са изгнили.

Горепосочените проблеми с растителната защита и климатичните условия намаляват абсолютния добив или, в „по-леки случаи“, принуждават партиди, които иначе са предназначени за трапезни ябълки, да преминат за преработката.  

Унгария ще има втората най-ниска реколта от ябълки за десетилетието
2397
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
С наближаването на Интерпома Prognosfruit споделя прогнози за добива от ябълки в Европа
Прогноза за добива от ябълки в Европа за 2024 година
При очаквания спад в реколтата с 15 на сто и нарасналите разходи с 25 на сто за 3 години
Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини