Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.08.2024 г.

Листата на доматите се завиват на тръбички – причини и предпазване

Съвети за градинаря
Листата на доматите се завиват на тръбички – причини и предпазване

Снимка: sinor.bg

Завиването на листата при доматите по-често не е болестно състояние, макар че признаците са подобни, но те подсказват за съществуване на някакъв проблем. Доматите са култура, която реагира незабавно при възникване на неблагоприятни условия за отглеждане, но това не изключва наличие на инфекция от болести или вредители. Симптомите във всички случаи са резултат от ред причини, които е важно е да познаваме.

Завиването на листата на доматите може да се появи в различни етапи от развитието им, както и при различни условия на отглеждане – оранжерийно или на открито. Ето основните причини за завиването на листата:

1. Нарушаване на влажността и температурните условия - това се случва най-често, когато условията на изискванията за температура и влажност са нарушени. При висока температура (около и над 35 градуса по Целзий) процесът на дишане се засилва и настъпва бързо разграждане на хранителните вещества, като същевременно намалява усвояването от растенията и натрупването им. Листата “гладуват” и започват да се завиват надлъжно като тръбички. Това най-често се наблюдава тогава, когато почвата е покрита с мулч, а върховете са подложени на висок температурен стрес. При продължително високи температури е необходимо да се осигури засенчване, а в оранжерийни условия и добра вентилация.

2. Фосфорно гладуване - листата се завиват като тръбички и се обръщат надолу. Горната им част става сиво-зелена, а жилките лилаво-червени. Ако старите листа на растенията се огънат силно надолу, това означава, че в почвата има излишък от цинк. Долната им страна се оцветява в лилаво, като по-наситен е цветът в периферията.

3. Дефицит на микроелементи - младите връхни листа се извиват надолу, когато има дефицит на бор, мед или сяра. Извиването на листата нагоре се получава при недостиг на калций. В същото време листата остават малки, точката на растеж отмира, а по-късно по плодовете се появява върхово гниене. При висок дедицит на калций тъмните петна се виждат и върху неузрелите плодове. Краищата на листата се извиват и при недостиг на калий и впоследствие старите листа развиват некроза. Най-малките жилки избледняват, а краищата на листата стават кафяви.

4. Бактериален рак - извиването на листата може да е признак за увреждане на растенията от бактериален рак. Долните листа най-напред повяхват, потъмняват, а след това изсъхват. По долната страна на дръжките и жилките на листата, както и по стъблата на растенията се появяват рани и пукнатини. При напречен разрез на стъблото се наблюдава тъмен пръстен от съдове, засегнати от бактериозата. Изходът е само един – отстраняване и изгаряне на инфектираните растения или изнасяне на безопасно място, последвано от дезинфекция на почвата. Ако няма наличие на тъмен пръстен при напречен разрез, може да отложим изкореняването.

5. Наличие на вредители - най- честата причина за деформация и завиване на листата е наличието на въшки и акари. В този случай се използва Моспилан или друг подходящ инсектицид, който не засташава живота на опрашителите. По време на цъфтеж и плододаване е препоръчително използването на народни средства. Най-популярно е пръскането със сапунен разтвор и чеснова инфузия.

Листата на доматите се завиват на тръбички – причини и предпазване
3228
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
Мерки
Листата на доматите масово увяхват и изсъхват – причини и мерки
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Фитофтората вече нападна доматите
Защо листата на доматите се извиват надолу?
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини