Според най-новата оценка на EFSA разпространението на вибриони (Vibrio) в морските дарове се очаква да се увеличи както в световен мащаб, така и в Европа поради изменението на климата, особено в нискосолени или солени води. Освен това при някои видове Vibrio все по-често се открива резистентност към съвременни антибиотици.
Учените от EFSA извършиха оценка на аспектите на Vibrio spp., свързани с консумацията на морски дарове, по отношение на общественото здраве. Вибрионите са водни бактерии, които могат да бъдат открити в морските дарове. Някои щамове са патогенни и могат да причинят гастроентерит или тежки инфекции при хората.
Още за вибрионите:
Вибрионите са водни бактерии, които живеят главно в морските крайбрежни води и солените зони (където реките се срещат с морето) и се развиват в умерени и топли води с умерена соленост. Те могат да причинят гастроентерит или тежки инфекции при хора, които консумират сурови или недостатъчно топлинно обработени морски дарове/черупчести, като например миди, рапани, стриди. Контактът с вода, съдържаща вибриони, също може да причини инфекции на рани и уши.