Бактериалният рак по лозата нанася много вреди на растението. Проявява се като брадавици или бучки с различна големина по всичките му органи. Те се образуват от разрастване на болната тъкан. Туморите могат да са единични или многобройни, разпръснати или събрани на купчинки. Отначало са гладки, меки, бледожълти до бледокафяви, постепенно стават зърнести, втвърдяват се, потъмняват и се разрастват. Тумори се образуват по корените, кореновата шийка и надземните части на лозата. Засягат се зрелите части, много рядко зелените леторасти. При присадени лози най-често има тумори при спойката. Те пречат на движението на соковете, изсмукват хранителни вещества, от което лозата загива. Болестта намалява количеството и качеството на гроздето, което узрява по-късно.
Време е за резитба на овощните градини
Причинител на заболяването е бактерията Agrobacterium tumefaciens. Тя се съхранява и развива в тъканите на растенията през вегетацията на лозата. Тя се намира в почвата и в зависимост от условията остава жизнена до две години. Заразява през рани, получени при засаждане, присаждане, почвени обработки, от насекоми, при резитбите.
Благоприятни условия за развитието на болестта са топло и влажно време през пролетта, закъснели резитби при измръзване и градушки.
Борбата с бактериалният рак е много трудна, защото след попадане в раните бактерията прониква в проводящите съдове на лозата.
Мерките:
- Режете лозите при дълбок покой, защото раните засъхват и са преграда за проникването на болестта;
- Обеззаразявайте лозарските ножици с потапяне в 1:5 формалинов разтвор при резитбата на болни лози;
- туморите да се изрязват, когато лозата е в покой и раната да се намазва с 2% бордолезов разтвор;
- да се засажда здрав лозов материал;
- при силно нападение унищожаването на лозите е задължително.