Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.04.2020 г.

Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване

Практика
Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване

sinor

Краставиците са капризни растения и за получаване на добър и пълноценен добив, действайте внимателно. Като топлолюбива култура краставицата е отзивчива на хранителни елементи и вода. И ако искате да получите по-ранна реколта, е необходимо разсадът да се подготвя закрити съоръжения.

Подхранването оказва положително влияние не само на разсада, като ускорява неговото развитие и израстване, но и след засаждане на растенията на открито – подпомага образуването на голям брой завръзи и тяхното изхранване, ускорява плододаването.

Листно подхранване

Лучените люспи оказват благотворно влияние на почвата и растенията – убиват гъбичките и дезинфекцират почвата, оздравяват разсада и възрастните растения.

За разсада се приготвя лучена отвара – в тенджера се поставя шепа наситнени лучени люспи, заливат се с 1,5 л вода и се варят 7-10 минути. Отварата се охлажда и разрежда с 5 л вода. Разсадът се пръска през седмица.

За по-силна настойка съд се пълни с 1/3 наситнени люспи и се остават да киснат ден-два. Прецежда се и се разрежда с вода в съотношение 1:2. Добавя се малко течен сапун и се пръскат възрастните растения.

Кореново подхранване

Върбовата вода съдържа индолил маслена киселина и салицин, които са силен стимулатор за развитие на кореновата система на растенията. Двете вещества не само благоприятстват бързо формиране на кореновата система, но противодействат на патогенните микроорганизми. Наситнените млади клонки (без листа), които се вземат в началото на сокодвижението се заливат с вряла вода и след един ден настойката се прецежда. Възрастните растения се поливат един път седмично, а разсадът през две седмици.

Дървесната пепел пепел съдържа калий, фосфор, калций и още много други полезни елементи. Приготвя се извлек,като за литър вода са необходими 20 г пепел – престоява 7-10 дни и се разбърква периодично. Полива се кореново, като за всеки корен разсад са необходими по 2 супени лъжици след умерено поливане, а за възрастните растения 0,3-0,5 л извлек. Дървесната пепел е полезна и в борбата с вредителите.

Йодът е важен микроелемент не само за развитието на растенията, за ускореното плододаване и съзряване на краставиците, но и като профилактично средство срещу брашнеста мана. Той играе важна роля за повишаване на имунната система и преодоляване на стреса при засаждане на постоянно място.

Използва се прясно неварено мляко, като 100 мл се смесват с 1 л вода на стайна температура и 1-2 капки йод. Разсадът се полива умерено с вода и след това на всяко растение се добавят по 2 супени лъжици от сместа. Това подхранване се прави през 2 седмици по време на развитието на разсада, но е много необходимо 2-3 дни преди изнасяне на открито.

Разтворът може да се използва и за листно пръскане на възрастните растения срещу брашнеста мана.

Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване
77074
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини