Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.06.2024 г.

Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото

Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото

Алтернарията е гъбично заболяване, което засяга голям брой различни видове растения и е една от основните причини за загуба на реколта. Тя започва по-рано от фитофтората, с която имат подобни симптоми, а тази година двете болести се застъпват.

Как да разпознаваме алтернарията?

Алтернарията се причинява от род гъби Deuteromycetes. Най-често засяга зърнените култури, но напада и тези от семейство Картофови, Тиквови, Кръстоцветни, Сложноцветни и др. Всъщност проблемът е в това, че съществуват над 300 вида от тези гъби, които атакуват над 4000 различни растения.

Алтернарията е най-често разпространена в условията на сух и топъл климат с периодични превалявания. Това е вид плесен, която се размножава чрез спори, а те се пренасят по въздуха и концентрацията им достига максимум следобед. Сух и топъл въздух и температури от 15 до 25 градуса по Целзий са оптималните условия за разпространение на спорите, но може да се съхранят в диапазона от 1-35 градуса. В условията на умерен климат количеството на спорите обикновено е най-високо в края на пролетта и началото на лятото.

Alternaria solani засяга предимно представителите на семейство Картофови, причинявайки листни петна и кореново гниене при домати, пипер и патладжан и грудково при картофите. При висока степен на зараза засяга и плодовете.

Alternaria brassicae засяга зелето и другите видове кръстоцветни зеленчуци. Проявява се като петна по листата при възрастните растения, но може да причини сечене при разсада, ако семената са засети в заразена почва. Тази гъба има разновидност, която напада само зелето, но е изключително агресивна и може да унищожи напълно растенията, ако не се вземат необходиите мерки.

Alternaria cucumerina напада много силно тиквите, тиквичките, краставиците, дините и пъпешите. Петната се появяват най-напред по старите листа – малки, кафяви с жълти контури и пръстеновидна форма. С напредване на болестта се разрастват и придобиват неправилна форма, а в средата приличат на мишена.

Alternariа radicina причинява черно гниене по кореноплодните на моркови, пъщърнак, целина, магданоз, девисил и др. Има една разновидност, която напада само листата на морковите и дивите им роднини.

Видимите белези на болестта са много различни при многообразието от растения, които напада алтернарията.

Прояви на алтернарията

Много растения са уязвими към алтернария, но е важно да разпознаем болестта навреме и да защитим растенията.

Алтернарията причинява петна по листата, които могат да изглеждат различно – като кафяви концентрични шарки, наподобяващи годишните дървесни пръстени, а при много култури се появяват няколко седмици след поникването във вид на малки черни или кафяви точки (върху най-долните листа), които често имат жълти ореоли. След това петната се разрастват и сливат, пречейки на фотосинтезата. Това води до некроза на листната тъкан, а с разрастването и разпространението на болестта симптомите се променят. При разсадите може да се проявява като сечене.

Признаците се виждат както върху горната, така и върху долната част на листата. Заразените листа се деформират, извиват и с времето увяхват. В тежки случаи на заразяване растенията могат да умрат. Падналите листа се разнасят от вятъра и разпространяват гъбичните спори, заразявайки и други растения на участъка. След това цикълът се повтаря.

Диагнозата често е предизвикателство, защото симптомите могат да се объркат с хранителни дефицити или излишъци, по-специално недостиг на магнезий и излишък на манган, а също с други гъбични болести.

Условия за развитие на алтернарията

Предвид стотиците разновидности на болестта нейните предпочитания могат да варират. Някои предпочитат хладни и влажни условия – процъфтяват след силен и продължителен дъжд, когато влажността е около 85% .

Алтернарията също обича сенчести места по периферията на участъка – ако има гъсти дървета или високи плевели, много вероятно е на това място вредните спори да оцеляват продължително.

Долните листа на растенията вдигат спорите от почвата, но те се пренасят също от дъжда или вятъра. Редуването на мокри и сухи периоди благоприятства жизнения цикъл на болестта и насърчава развитието на спорите.

Как да предотвратим появата на алтернария?

Както при други гъбични заболявания, така и в този случай, превенцията е много важна.

1. Можем до голяма степен да унищожим спорите чрез дълбока обработка на почвата през горещи и сухи периоди. Слънцето може да ги обезсили в рамките на няколко дни.

2. Разсадът трябва да се засажда на постоянно място тогава, когато почвата се е затоплила достатъчно и отговаря на изискванията на всяка култура.

3. Капковото напояване предотвратява мокренето на листата, а системите за оросяване не са подходящи за поливане на градинските растения.

4. По време на периоди на висока влажност листната маса трябва да се намали (особено важно е за културите от семейство Картофови), за да се улесни циркулацията на въздуха.

5. При появата на алтернария всички заразени части се отстраняват и изгарят или изнасят извън участъка. Около растенията се третира с калиев бикарбонат, което създава неблагоприятна среда за развитие на гъбичките. Използват се фунгициди на базата на сяра или подходящи биологични препарати.

6. Спазване на правилата на сеитбооборота и правилно редуване на културите, като не се допуска засаждане от едно и също семейство на това място в продължение на 3-5 години.

7. Както навременната борба с плевелите, така и премахването на алтернативните растения гостоприемници са важни за превенцията на гъбичните заболявания. Почистването на растителните остатъци от участъка след приключване на сезона е задължително.

8. Въздействието на гъбичките ще бъде намалено, ако растенията не са подложени на стрес. Правилните грижи ограничават риска от появата на алтернария.

За лечение и профилактика се използват подходящи препарати: Манкоцеб 80 ВП, Куадрис 25 СК и др. При слабо развитие на болестта, както и за повишаване на имунитета могат да се прилагат Фитобакт, Бактоген, Триходермин и др.

Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
1746
 

Последни материали
Виж
За 10 години прасетата са намалели почти наполовина, фермите – с една четвърт
Спадът в поголовието от свине и броя на свинефермите в Германия продължава
С 22 милиона тона пшеница, 5 милиона тона ечемик и 4 милиона тона рапица
Реколтата от есенниците в Украйна се очертава над средната
На 30-тата годишнина от подписването на конвенцията за опазването на реката
Отбелязваме деня на Дунав
В памет на техния съселянин и откривател на бактерията лактобациликус булгарикус
В трънското село Студен извор честват празника на киселото мляко
Изискването е за напълно пропаднали площи, при повечето те са 60-80 на сто
За едва 10-има от пострадалите стопани от градушката в Хасковско ще има обезщетения
Като компенсация за допълнителни разходи и пропуснати ползи от фермерите
Преведоха над 45 милиона лева по НАТУРА 2000 за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Алтернарията по зеленчуците съвсем не е за подценяване
Съвети към градинаря
След дъждовете как да предпазите доматите от гъбични заболявания
ВърбанВърбанов, Регионален мениджър на БАСФ за Южна България:
При тази трудна за земеделците година Систива® постигна отлични резултати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини