Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.06.2024 г.

Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото

Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото

Алтернарията е гъбично заболяване, което засяга голям брой различни видове растения и е една от основните причини за загуба на реколта. Тя започва по-рано от фитофтората, с която имат подобни симптоми, а тази година двете болести се застъпват.

Как да разпознаваме алтернарията?

Алтернарията се причинява от род гъби Deuteromycetes. Най-често засяга зърнените култури, но напада и тези от семейство Картофови, Тиквови, Кръстоцветни, Сложноцветни и др. Всъщност проблемът е в това, че съществуват над 300 вида от тези гъби, които атакуват над 4000 различни растения.

Алтернарията е най-често разпространена в условията на сух и топъл климат с периодични превалявания. Това е вид плесен, която се размножава чрез спори, а те се пренасят по въздуха и концентрацията им достига максимум следобед. Сух и топъл въздух и температури от 15 до 25 градуса по Целзий са оптималните условия за разпространение на спорите, но може да се съхранят в диапазона от 1-35 градуса. В условията на умерен климат количеството на спорите обикновено е най-високо в края на пролетта и началото на лятото.

Alternaria solani засяга предимно представителите на семейство Картофови, причинявайки листни петна и кореново гниене при домати, пипер и патладжан и грудково при картофите. При висока степен на зараза засяга и плодовете.

Alternaria brassicae засяга зелето и другите видове кръстоцветни зеленчуци. Проявява се като петна по листата при възрастните растения, но може да причини сечене при разсада, ако семената са засети в заразена почва. Тази гъба има разновидност, която напада само зелето, но е изключително агресивна и може да унищожи напълно растенията, ако не се вземат необходиите мерки.

Alternaria cucumerina напада много силно тиквите, тиквичките, краставиците, дините и пъпешите. Петната се появяват най-напред по старите листа – малки, кафяви с жълти контури и пръстеновидна форма. С напредване на болестта се разрастват и придобиват неправилна форма, а в средата приличат на мишена.

Alternariа radicina причинява черно гниене по кореноплодните на моркови, пъщърнак, целина, магданоз, девисил и др. Има една разновидност, която напада само листата на морковите и дивите им роднини.

Видимите белези на болестта са много различни при многообразието от растения, които напада алтернарията.

Прояви на алтернарията

Много растения са уязвими към алтернария, но е важно да разпознаем болестта навреме и да защитим растенията.

Алтернарията причинява петна по листата, които могат да изглеждат различно – като кафяви концентрични шарки, наподобяващи годишните дървесни пръстени, а при много култури се появяват няколко седмици след поникването във вид на малки черни или кафяви точки (върху най-долните листа), които често имат жълти ореоли. След това петната се разрастват и сливат, пречейки на фотосинтезата. Това води до некроза на листната тъкан, а с разрастването и разпространението на болестта симптомите се променят. При разсадите може да се проявява като сечене.

Признаците се виждат както върху горната, така и върху долната част на листата. Заразените листа се деформират, извиват и с времето увяхват. В тежки случаи на заразяване растенията могат да умрат. Падналите листа се разнасят от вятъра и разпространяват гъбичните спори, заразявайки и други растения на участъка. След това цикълът се повтаря.

Диагнозата често е предизвикателство, защото симптомите могат да се объркат с хранителни дефицити или излишъци, по-специално недостиг на магнезий и излишък на манган, а също с други гъбични болести.

Условия за развитие на алтернарията

Предвид стотиците разновидности на болестта нейните предпочитания могат да варират. Някои предпочитат хладни и влажни условия – процъфтяват след силен и продължителен дъжд, когато влажността е около 85% .

Алтернарията също обича сенчести места по периферията на участъка – ако има гъсти дървета или високи плевели, много вероятно е на това място вредните спори да оцеляват продължително.

Долните листа на растенията вдигат спорите от почвата, но те се пренасят също от дъжда или вятъра. Редуването на мокри и сухи периоди благоприятства жизнения цикъл на болестта и насърчава развитието на спорите.

Как да предотвратим появата на алтернария?

Както при други гъбични заболявания, така и в този случай, превенцията е много важна.

1. Можем до голяма степен да унищожим спорите чрез дълбока обработка на почвата през горещи и сухи периоди. Слънцето може да ги обезсили в рамките на няколко дни.

2. Разсадът трябва да се засажда на постоянно място тогава, когато почвата се е затоплила достатъчно и отговаря на изискванията на всяка култура.

3. Капковото напояване предотвратява мокренето на листата, а системите за оросяване не са подходящи за поливане на градинските растения.

4. По време на периоди на висока влажност листната маса трябва да се намали (особено важно е за културите от семейство Картофови), за да се улесни циркулацията на въздуха.

5. При появата на алтернария всички заразени части се отстраняват и изгарят или изнасят извън участъка. Около растенията се третира с калиев бикарбонат, което създава неблагоприятна среда за развитие на гъбичките. Използват се фунгициди на базата на сяра или подходящи биологични препарати.

6. Спазване на правилата на сеитбооборота и правилно редуване на културите, като не се допуска засаждане от едно и също семейство на това място в продължение на 3-5 години.

7. Както навременната борба с плевелите, така и премахването на алтернативните растения гостоприемници са важни за превенцията на гъбичните заболявания. Почистването на растителните остатъци от участъка след приключване на сезона е задължително.

8. Въздействието на гъбичките ще бъде намалено, ако растенията не са подложени на стрес. Правилните грижи ограничават риска от появата на алтернария.

За лечение и профилактика се използват подходящи препарати: Манкоцеб 80 ВП, Куадрис 25 СК и др. При слабо развитие на болестта, както и за повишаване на имунитета могат да се прилагат Фитобакт, Бактоген, Триходермин и др.

Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
2523
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Алтернарията по зеленчуците съвсем не е за подценяване
Съвети към градинаря
След дъждовете как да предпазите доматите от гъбични заболявания
ВърбанВърбанов, Регионален мениджър на БАСФ за Южна България:
При тази трудна за земеделците година Систива® постигна отлични резултати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини