Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.06.2018 г.

При тази трудна за земеделците година Систива® постигна отлични резултати

ВърбанВърбанов, Регионален мениджър на БАСФ за Южна България:
При тази трудна за земеделците година Систива® постигна отлични резултати

В началото на юни край Пловдив се проведоха първите по рода си в България Международни дни на полето, в които се представиха близо 80 компании от страната и чужбина. Организатор на събитието беше IFWexpo Heidelberg, дъщерна фирма на Германското селскостопанско дружество (DLG International), а партньор Аграрният университет в Пловдив. Генерален спонсор на дните беше компанията за растителна защита БАСФ.

Пред журналисти регионалният търговски мениджър на БАСФ за Южна България Върбан Върбанов представи новостите в портфолиото на компанията за 2018 г.  

 

Г-н Върбанов, в тази трудна за стопаните година как се представиха продуктите на БАСФ и кой от тях може да се окачестви като защита номер едно срещу неприятелите?

В първите по рода международни дни на полето БАСФ се представя отново с най-интересните и важни за фермерите технологии и продукти, върху които акцентираме тази година. Безспорно ще откроя Систива® тъй като този препарат по същността си е супер иновативно решение. Той е нова генерация фунгицидна защита, която започва още със сеитбата и се приема със самите семена и обеззаразителя. Постига наистина превантивна защита, защото пази пшеницата и останалите житни култури още със сеитбата и предпазва от всички ранни есенни инфекции.

Защитата върви още с поникването, осигурявайки изключително дълго действие до първите месеци при възобновяване на пролетната вегетация.

Какви резултати показа този препарат при опитите ви на полето?

Първите резултати са от 2017 г., като впоследствие се убедихме в отличната му защита и през 2018 г., която се оказа доста тежка като климатични условия. В различните парцели Систива®доказа отличното си фунгицидно действие. Растенията са със здрави и добре развитикорени, чисти са от болести. Стеблата до късно остават зелени, а класовете са добре изхранени до последно преди жътвата.

Най-силно изразеният AgCelenceефект наблюдаваме там, където Систива® е надграден с последващо третиране с Приаксор®. При две последователни третирания с толкова висок клас фунгицид дори с просто око се вижда добрият статус на пшеницата.

Какви други продукти представихте в Пловдив?

Освен Систива®на полето край Пловдив сме използвали и стандартните технологии и за защита, които са добре познати на българските земеделци. Фермерите можеха да се убедят в действието на такива продукти като Танго Супер®, Кинто Плюс® и др.

При пшеницата какви бяха предложенията на БАСФ за тази година?

Ще се повторя, но резултатите от прилагането на Систива® и при пшеница, и при ечемик са отлични. При всички култури БАСФ е заложила 36 опитни зони, където да се откроят и резултатите по отношение на добивите. Систива® се обследва изключително сериозно от БАСФ, за да бъде консултирано приложението адекватнов следващите години и да могат земеделците да оправдаят вложението си, направено в този продукти.

До момента мога да кажа, че резултатите, постигнати с нашите препарати, са отлични въпреки трудната година. Знаете, че заради дъждовете излезе ръжда, имаше ту преовлажнени посеви, ту пресушени. Растенията, третирани със Систива® обаче, до последно стояха зелени и без болести. Затова лично аз съм оптимист за развитието на тази технология.

Как се представи Приаксор® до този момент?

Изключително добре - и като приложение, и като интерес от страна на земеделците, и като резултат. Ако започна от търговската част, то тази година количествата Приаксор®, които бяхме поръчали за българския пазар, не достигнаха спрямо интереса, който имаше. Извиняваме се на всички наши клиенти и обещаваме догодина да осигурим по-голямо количество от този впечатляващ фунгицид.

От агрономическа гледна точка Приаксор®успешно контролираше кафявата ръжда, там, където се появи, а също и брашнестата мана, защото това бяха основните болести, които излязоха по културите тази година. За септория не сме имали съмнения, че ще се справи, но тази година тази болест почти не се появи. Септория по класа или листата обикновено излиза във влажни години и напада с много сериозна сила. Тази година беше много по-умерено откъм инфекциозен натиск от тази болест. Но пък излезе ръждата.

Ако трябва да обобщя, Приаксор® отлично си свърши работата срещу основните предизвикателства. А и като едно надграждане след Систива® Приаксор® даде допълнителен принос чисто биологично в зеления ефект и елиминирането на тези пламъчета по връхните части, особено при западните селекции култури, които се появиха по връхните части.

Тези прегаряния се отдават или на амплитуди, или на сорта, или на по-тежки почвени условия. Но забелязахме, че този физиологичен ефект се намалява, когато имаме последователно използване на Систива® и Приаксор®. Действайки върху зелените части и стимулирайки хлорофилния синтез, те успешно елиминираха тези връхни пригорчета.

Какви са акцентите при посевите със слънчоглед?

Наблегнахме на различните варианти на защита чрез Пулсар Плюс® в новата Clearfield Plusгенетика. Това е последната генерация растителна защита и новият подход, който видимо показа предимствата си при тази маслодайна култура.

В крайна сметка ясно се очертаха разликите при унищожаването на плевелитесравнено с контролата.

Третираните с Пулсар® Плюс слънчогледи останаха чисти от бутрак, паламида и житни плевели.

Интересното е, че в хибриди, които са със задоволителна устойчивост на синя китка, там, където нямахме третиране с„Пулсар Плюс®, този упорит плевел отново се появи. Явно синята китка мутира много бързо и дори за хибриди, които са отработени срещу нея, тя покълва там, където няма химична защита. Това е още една предпоставка да мислим за този Пулсар Плюскато правилното решение за нашите посеви.

Неслучайно съветваме фермерите да бъдат постоянни и устойчиви и когато решат да заложат на толкова иновативен подход като покупка на семенаот Clearfield Плюс-технологията, то е много е важно да продължат защитата с Пулсар Плюс®, за да гарантират и високите си добиви.

Само така могат да спазят технологията и да вземат пълния потенциал на генетиката и възможностите на ClearfieldПлюс хибрида. Опитът ни показа, че само частичното елиминиране на плевелите неизменно води до намаляване на добивите. Дори единични растения на квадратен метър от лобода, бутрак, балур и др., понякога се отразяват зле на добива.

Какви бяха особеностите в използването на Ретенго® и Пиктор®?

На полето в Пловдив по долните листа на слънчогледа в контролата беше тръгнала алтернария, но превантивно ние бяхме третирали с Пиктор® и мога да се похваля с изключително бързо справяне с проблема.

Стъблата на слънчогледа обаче вече са твърде високи, затова, ако се наложи, фермерите трябва да третират посевите с Пиктор®, но единствено със самоходна пръскачка. Другият фунгицид, наричан мултикроп,  е Ретенго® и той се избира при по-ранно третиране или по-лек инфекциозен фон. Нашата задача е да предложим най-добрите решения и фермерите сами да преценят каква технология да прилага.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии

При тази трудна за земеделците година Систива® постигна отлични резултати
16954
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини