Начало » Пазари » Зърно
17.06.2024 г.

ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.

Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.

Според нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) през 2024/25 г. се очаква доставките на повечето от основните хранителни стоки в света да бъдат достатъчни, въпреки че екстремни метеорологични условия, нарастващо геополитическо напрежение, внезапни промени в политиката и други фактори могат да нарушат деликатния баланс между търсенето и предлагането в световен мащаб и да повлияят на цените и глобалната продоволствена сигурност.

Последният доклад на ФАО "Перспективи за храните", който се публикува два пъти годишно, предлага актуализирани прогнози за производството, търговията, използването и запасите на основните хранителни продукти.

Що се отнася до производството, очаква се световното производство на ориз и маслодайни култури да достигне рекордни нива, докато това на пшеница и царевица вероятно ще намалее слабо. Прогнозата за храните съдържа подробни пазарни оценки за пшеницата, грубите зърнени култури, ориза, маслодайните култури, захарта, месото, млечните продукти и рибарството.

В "Прогнозата за храните" е представена и предварителната оценка на ФАО за световния внос на храни през 2024 г., който се очаква да нарасне с 2,5% и да надхвърли 2 трилиона долара. Тези прогнози са обусловени от сравнително благоприятните макроикономически условия, включително стабилния световен икономически растеж, и по-ниските цени на хранителните стоки.

В новото издание на доклада има специална глава за динамичните ефекти от сътресенията в разходите за транспорт върху сметката за внос на храни - актуална променлива, като се има предвид нестабилността на маршрутите през Черно и Червено море, предизвикана от конфликти, и въздействието на сушата върху Панамския канал.  

Със спада на цените обемите на търговията с торове са се възстановили

Прогнозата за храните включва и специална глава, посветена на торовете, в която се предлага цялостен преглед на световната търговия с торове между 2021 и 2023 г. и краткосрочна прогноза за пазара за 2024/25 г.

Главата проследява поредицата от сътресения, включително войната в Украйна, които пряко или косвено са оказали въздействие върху първичните хранителни вещества като азот, фосфор и калий. Рязкото покачване на цените на природния газ беше основен катализатор, който направи производството на торове нерентабилно, докато други фактори, включително транспортните и застрахователните разходи, както и търговските мерки, също повишиха световните цени на торовете. Шоковете доведоха до значително свиване на търговията с торове през 2022 г. с възстановяване през 2023 г. до сходни нива от 2021 г.

В статията се посочва, че през април 2024 г. цените на торовете, представени чрез кошница от цени на азота, фосфора и калия, са средно 327 долара за тон в сравнение с 815 долара през април 2022 г. Със спада на цените обемите на търговията с торове са се възстановили, като търговията с азот е близо до нивото си от 2021 г.

Като цяло, според ФАО, краткосрочните перспективи за торовете предполагат стабилност през следващите шест месеца, с подобрена наличност и достъпност на трите основни съставки. Бъдещите сътресения на световните пазари на торове вероятно ще се определят от развитието на енергийните пазари поради геополитически или други причини.

ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
1284
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини