Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.05.2024 г.

Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?

Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?

Снимка: sinor.bg

Когато засаждаме краставиците до други култури, трябва да се съобразим с няколко важни условия, които правят пълното им съвместно съществуване невъзможно. А именно – несъвместимост поради разлика в условията на отглеждане, конкуренция за хранителни вещества и пространство, склонност към общи инфекции, както и способност за кръстосано опрашване помежду им. В други случаи нищо не пречи на културите успешно да споделят общи територии.

Тези общи правила са валидни за всички смесени насаждения от различни видове растения, а не само за краставиците.

Ето какво можем да засадим до краставиците!

Използвайки метода на елиминиране, най-напред зачеркваме от списъка всички култури от семейство „Тиквови“ и семейство „Картофови“. Не трябва да се засаждат наблизо и моркови, защото краставиците се нуждаят от много органични вещества, с които те не могат да се справят и има риск от изгаряне. Най-успешно е засаждането на лук и чесън, защото прогонват някои вредители, а освен това – не вредят на реколтата от краставици и това е взаимно. Все пак трябва да има известно разстояние между краставиците и лука, защото поливането на лука месец преди прибирането на реколтата е намалено, а краставиците изискват постоянна влага. Лук и чесън за зелен могат да се отглеждат постоянно.

Друг добър вариант за съвместяване са всички видове зеле, както и други кръстоцветни зеленчуци. Условията за отглеждането им са почти еднакви и затова се разбират помежду си. Въпреки това, има един нюанс в близостта между краставици и репички: по-добре е последните да се засаждат по края на краставичните лехи, така че кореновите им системи да не си пречат взаимно. Същото е и положението с други кореноплодни зеленчуци, принадлежащи към други семейства, например цвеклото. То е добър съсед, но е важно да се спазва оптимално разстояние между двете култури.

От високите култури отлични “спътници” на краставиците са слънчогледът и царевицата. Те осигуряват добра опора за лиановата култура, защитават я от пряките слънчеви лъчи, течения и липса на конкуренция за хранителни вещества.

Друг добър съсед са всички бобови растения. Те могат да се поместват в лехите и ще насищат почвата с азот, който краставиците обичат много. Близо до краставиците могат да се засадят ягоди и нищо лошо няма да се случи.

Какви подправки да засадим до краставиците?

Не е желателно много билки да се засаждат до краставиците, защото техният силен аромат влияе негативно на вкуса на плодовете – босилек, мащерка, чубрица, розмарин. Други допълват благоприятно компанията и такива са: мента, копър, магданоз, фенхел и рукола.

Ако има зеле до краставиците, тогава можем да допълним лехата с листна целина, но без копър и магданоз, които не харесват тази близост. Целината отблъсква някои вредители и способства развитието на двата зеленчука.

Какви цветя можем да засадим до краставиците?

С естетична цел можем да засадим допълнително и някои цветя, които действат като репеленти, защитавайки не само краставиците, но и други зеленчукови култури, растящи наблизо. По-специално, тагетесът отблъсква вредители като зелева пеперуда, лукова муха, хоботници, нощенки, листни въшки и нематоди. Там, където расте латинка, няма място за белокрилка и фитофтора.

Невенът умело прогонва голите и черупчести охлюви, а в края на сезона може успешно да се използва като зелен тор. Не трябва до краставиците да се засажда градински чай, който има също способността да прогонва охлювите, но не понася излишната влага, която краставиците харесват.

Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
2624
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини