Начало » Новини » Страната
25.03.2024 г.

На Благовещение раздайте на съседи и близки пита с мед

Християнски празници
На Благовещение раздайте на съседи и близки пита с мед

Снимка: sinor.bg

От 7-и век досега на 25 март християнската църква отбелязва възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария новината, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий - Исус Христос. Този ден се почита от всички християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство. А в много държави 25 март се празнувал и като Ден на майката.

Благовещение (с народно име Благовец) се свързва със събуждането на природата и с настъпването на пролетта, затова и в българската обредност той е свързан с редица езически обичаи. Смята се, че ако на днешния ден се садят зеленчуци и се присаждат плодни дръвчета, те ще са „благи“. На този ден „плашат“ овошките, които не дават плод, за да родят през годината. Бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли, когато бъдат привнесени в жертва за Великден или Гергьовден.

Според народните поверия, на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова в някои райони на България празникът се нарича още „Кукувден“. Обредните песни, които се изпълняват на този ден, съобщават, че пролетната птичка вече е дошла, а с нея и пролетта.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае кого ще вземе.

Макар да е по време на великия пост заради своята голяма празничност по изключение на Благовещение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, намазана с мед и се раздава на съседи и близки.

В някои региони пък пък се смята, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Считало се също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Да честитим имения ден на всички българи, кръстени като Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и др.

На Благовещение раздайте на съседи и близки пита с мед
1686
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Честито Благовещение!
Християнски празници
Християните отбелязват Благовещение още от 7-и век
Християнски празници
На Благовец всяка отрова губи силата си!
Християнски празници
Благовещение е, насадете „благи“ зеленчуци!
Благовещение носи добрата вест
Християнски празници
Благовещение е един от големите християнски празници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини