На 25 март християнската църква отбелязва един от най-светлите празници Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил възвестява на Дева Мария, че ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. В България този ден се назовава с народното име Благовец. Утвърден е в Православната църква през 7 век и се почита от всички основни християнски деноминации -православие, католицизъм и протестантство.
Според народните обичаи, на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Смятало се още, че през този ден всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.
Макар да е във великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение на Благовец може да се яде риба. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се още пита, която намазана с мед, се раздавала на съседи и близки.
На днешния ден ще поздравим всички с имената Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и др.
На този ден бил празнуван храмовият празник и на храма „Света София“ (от гр. – „Божия премъдрост“), чието име носи и столицата ни.