Благовещение, или Благовец, е един от най-светлите пролетни празници. На 25 март християнската църква отбелязва как Архангел Гавриил възвестява на Дева Мария , че ще роди сина божий Иисус Христос – спасителя на човечеството. Празникът е утвърден от православната църква през 7 век.
В народния календар на днешния ден по традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Въпреки че е по време на великия пост, поради своята голяма празничност по изключение на този ден се позволява риба и тя задължително присъства на трапезата.
Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която се намазва с мед и се раздавала на съседи и близки.
Според езическите вярвания, характерни за някои региони, се вярвмало, че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.
Честит имен ден на всички българи с имената Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина и др.