Начало » Важно за фермера » Гори и екология
20.03.2024 г.

Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“

Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“

Новият доклад на Световната метеорологична организация (СМО) за състоянието на глобалния климат през 2023 г. показва, че отново са били счупени, а в някои случаи и разбити рекорди за нивата на парниковите газове, температурите на повърхността, топлината и окисляването на океаните, покачването на морското равнище, ледената покривка на Антарктида и отдръпването на ледниците.

Горещините, наводненията, сушите, горските пожари и бързо засилващите се тропически циклони причиниха нещастия и хаос, като нарушиха ежедневието на милиони хора и нанесоха икономически загуби за много милиарди долари, се посочва в доклада на СМО за състоянието на глобалния климат през 2023 г.

Докладът на СМО потвърждава, че 2023 г. е била най-топлата година в историята, като средната глобална температура на повърхността е била с 1,45 °C (с допустима несигурност от ± 0,12 °C) над прединдустриалната базова стойност. Това е най-топлият десетгодишен период в историята.

"Сирените се чуват по всички основни показатели... Някои рекорди не просто оглавяват класациите, а ги разбиват. И промените се ускоряват", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Никога досега не сме били толкова близо - макар и временно в момента - до долната граница от 1,5°С, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата." - заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло. "Общността на СМО бие червена тревога за света."

"Изменението на климата е свързано с много повече от температурите. Това, на което станахме свидетели през 2023 г., особено с безпрецедентното затопляне на океана, отдръпването на ледниците и загубата на антарктически морски лед, е повод за особена загриженост", каза тя.

В един среден ден през 2023 г. почти една трета от световния океан е обхваната от морска гореща вълна, която вреди на жизненоважни екосистеми и хранителни системи. Към края на 2023 г. над 90 % от океана са били подложени на гореща вълна в определен момент от годината.

По предварителни данни глобалният набор от референтни ледници е претърпял най-голямата загуба на лед в историята (от 1950 г. насам), предизвикана от екстремно топене както в западната част на Северна Америка, така и в Европа.

Обемът на морския лед в Антарктика е най-ниският в историята, а максималният обем в края на зимата е с 1 милион кв. км под предишната рекордна година което като площ е колкото Франция и Германия взети заедно.

"Климатичната криза е най-определящото предизвикателство пред човечеството и е тясно свързана с кризата на неравенството, за което свидетелстват нарастващата продоволствена несигурност, разселването на населението и загубата на биоразнообразие", заяви Селесте Сауло.

Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
1763
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
Природата бавно ни сварява, пореден най-горещ месец
Официално е обявен нов температурен рекорд за континентална Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини