Начало » Новини » Страната
04.02.2024 г.

Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари

Спадът в цените на зърното и месните продукти заличи поскъпването на захарта
Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари

През януари цените на храните в света се понижиха слабо спрямо декември 2023 г., но в сравнение с първия месец на миналата година задържат темпото на спад, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 1% спрямо коригирания показател за декември до 118 пункта. Ръстът на подиндекса за цените на захарта бе компесниран с излишък от понижението на подиндексите за зърнените култури и месните продукти, докато при млечните продукти и растителните масла промените бяха несъществени. Стойността на индекса през януари е с 10,4% под тази за същия месец на 2023 г.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на зърнените култури през януари отстъпи с 2,2% спрямо декември до 120,1 пункта и вече е с 18,6% под стойността си от януари 2023 г. Пшеницата поевтиня вследствие н азапазващата се остра конкуренция между износителите и появата на пазара на новата реколта от държавите в южното полукълбо. Цените на царевицата се понижиха рязко в световен мащаб в сравнение с декември под въздействието на подобреното състояние на посевите и началото на жътвата в Аржентина, както и във връзка с нарасналото предлагане в САЩ заради преразгледаните прогнози в посока на повишение за произведените количества. Ечемикът и соргото също поевтиняха след пшеницата и царевицата. Оризът обаче продължи да поскъпва, този път с 1,2% вследствие на повишаването на цените висококачествените индийски сортове на фона на силното темпо на доставки от Тайланд и Пакистан и на допълнителните покупки от Индонезия.

Подиндексът за цените на растителните масла отчете минимален ръст през януари – с 0,1% спрямо декември до 122,5 пункта, но е с 12,8% под нивото си от януари 2023 г. Стабилизирането на стойността на подиндекса на месечна база обаче се дължи на компенсирането на противоположни тенденции, като поскъпването на слънчогледовото и палмовото масло компенсира поевтиняването на соевото и рапичното. Цените на слънчогледовото масло в световен мащаб се повишиха слабо заради нарасналото търсене за внос, особено от Турция. Палмовото масло поскъпна леко най-вече вследствие на сезонното свиване на производството в основни страни-производителки и притесненията от последиците от неблагоприятните метеорологични условия в Малайзия. Спадът в цените на соевто масло отрази прогнозираните големи предлагани количества от Южна Америка, а рапичното поевтиня на фона на задържащите се високи запаси на пазарите в Европа.

При млечните продукти подиндексът за цените през януари остана на практика на нивото на преразгледаната стойност за декември, но е със 17,8% под нивото си от първия месец на 2023 г. Маслото и пълномасленото сухо мляко поскъпнаха, компенсирайки напълно поевтиняването на сирената и обезмасленото сухо мляко. Цените на маслото се повишиха под въздействието на нарасналото търсене от азиатските държави заедно със увеличаването на търсенето в търговията на дребно с цел попълване на запасите, както и на фона на ограничените запаси в Западна Европа. За поскъпването на пълномасленото сухо мляко съдейства нарасналото търсене за средносрочни доставки най-вече от Китай и сезонният спад на производството в Нова Зеландия. Обезмасленото сухо мляко пък поевтиня заради задържащото се слабо търсене на пазара от място и достатъчно задоволените незабавни потребности на купувачите.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на месните продукти през януари намаля с 1,4% спрямо декември до 109,8 пункта, запазвайки тенденцията за понижение вече 7 месеца, но е едва с 1,2% под нивото си от януари 2023 г. Птичето месо продължи да поевтинява през януари заради запазващото се вяло търсене на световните пазари и значителните количества, предлагани за износ от водещите страни-производителки. При свинското месо цените също се понижиха вследствие на свиването на покупките от Китай на фона на увеличаването на вътрешното производство там, както и на фона на значителните количества, предлагани от част от големите производителки. Говеждото също поевтиня, макар и слабо, най-вече под натиска на значителното предлагане за износ от Океания и Южна Америка. Цените на овчето месо обаче се повишиха на фона на силното търсене за внос в световен мащаб и спада в поголовието за клане в Океания, където благодарение на падналите валежи фермерите започнаха да се отказват все повече от намаляването на стадата.

Подиндексът за цените на захарта през януари се повиши с 0,8% спрямо декември до 135,3 пункта, като вече е с 15,9% над стойността си за януари миналата година. Поскъпването на захарта през януари бе предизвикано най-вече от нарасналите притеснения за валеи под средните в Бразилия и възможните последици за реколтата от захарна тръстика, чието прибиране започва през април, както и от закъснялото начало на новия сезон и неблагоприятните прогнози за производството в Тайланд и Индия – едни от водещите производителки на захар в световен мащаб. За ограничаването на поскъпването на захарта в световен мащаб в сравнение с декември съдействаха фактори като значителните предлагани количества на фона на наскоро приключила кампания за прибиране на реколтата и понижаването на маржа на печалба при продажбата на етанол в Бразилия заедно с обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар. 

Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари
2354
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
В подкрепа на местните малки производители на автентични български храни
Всеки понеделник и четвъртък ще има фермерски пазари в Казанлък
16-то издание на конференцията, организирано от Съюза по хранителна промишленост
Форум за качеството на храните и геномните техники ще се проведе на 26 юни в София
Предстоят семинари на БАБХ и Българска хранителна банка за условията за даряване на храна
Националният съвет по храните обсъди нови правила за производството, преработката и дистрибуцията на храни
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини