Начало » Новини » Страната
04.02.2024 г.

Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари

Спадът в цените на зърното и месните продукти заличи поскъпването на захарта
Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари

През януари цените на храните в света се понижиха слабо спрямо декември 2023 г., но в сравнение с първия месец на миналата година задържат темпото на спад, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 1% спрямо коригирания показател за декември до 118 пункта. Ръстът на подиндекса за цените на захарта бе компесниран с излишък от понижението на подиндексите за зърнените култури и месните продукти, докато при млечните продукти и растителните масла промените бяха несъществени. Стойността на индекса през януари е с 10,4% под тази за същия месец на 2023 г.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на зърнените култури през януари отстъпи с 2,2% спрямо декември до 120,1 пункта и вече е с 18,6% под стойността си от януари 2023 г. Пшеницата поевтиня вследствие н азапазващата се остра конкуренция между износителите и появата на пазара на новата реколта от държавите в южното полукълбо. Цените на царевицата се понижиха рязко в световен мащаб в сравнение с декември под въздействието на подобреното състояние на посевите и началото на жътвата в Аржентина, както и във връзка с нарасналото предлагане в САЩ заради преразгледаните прогнози в посока на повишение за произведените количества. Ечемикът и соргото също поевтиняха след пшеницата и царевицата. Оризът обаче продължи да поскъпва, този път с 1,2% вследствие на повишаването на цените висококачествените индийски сортове на фона на силното темпо на доставки от Тайланд и Пакистан и на допълнителните покупки от Индонезия.

Подиндексът за цените на растителните масла отчете минимален ръст през януари – с 0,1% спрямо декември до 122,5 пункта, но е с 12,8% под нивото си от януари 2023 г. Стабилизирането на стойността на подиндекса на месечна база обаче се дължи на компенсирането на противоположни тенденции, като поскъпването на слънчогледовото и палмовото масло компенсира поевтиняването на соевото и рапичното. Цените на слънчогледовото масло в световен мащаб се повишиха слабо заради нарасналото търсене за внос, особено от Турция. Палмовото масло поскъпна леко най-вече вследствие на сезонното свиване на производството в основни страни-производителки и притесненията от последиците от неблагоприятните метеорологични условия в Малайзия. Спадът в цените на соевто масло отрази прогнозираните големи предлагани количества от Южна Америка, а рапичното поевтиня на фона на задържащите се високи запаси на пазарите в Европа.

При млечните продукти подиндексът за цените през януари остана на практика на нивото на преразгледаната стойност за декември, но е със 17,8% под нивото си от първия месец на 2023 г. Маслото и пълномасленото сухо мляко поскъпнаха, компенсирайки напълно поевтиняването на сирената и обезмасленото сухо мляко. Цените на маслото се повишиха под въздействието на нарасналото търсене от азиатските държави заедно със увеличаването на търсенето в търговията на дребно с цел попълване на запасите, както и на фона на ограничените запаси в Западна Европа. За поскъпването на пълномасленото сухо мляко съдейства нарасналото търсене за средносрочни доставки най-вече от Китай и сезонният спад на производството в Нова Зеландия. Обезмасленото сухо мляко пък поевтиня заради задържащото се слабо търсене на пазара от място и достатъчно задоволените незабавни потребности на купувачите.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на месните продукти през януари намаля с 1,4% спрямо декември до 109,8 пункта, запазвайки тенденцията за понижение вече 7 месеца, но е едва с 1,2% под нивото си от януари 2023 г. Птичето месо продължи да поевтинява през януари заради запазващото се вяло търсене на световните пазари и значителните количества, предлагани за износ от водещите страни-производителки. При свинското месо цените също се понижиха вследствие на свиването на покупките от Китай на фона на увеличаването на вътрешното производство там, както и на фона на значителните количества, предлагани от част от големите производителки. Говеждото също поевтиня, макар и слабо, най-вече под натиска на значителното предлагане за износ от Океания и Южна Америка. Цените на овчето месо обаче се повишиха на фона на силното търсене за внос в световен мащаб и спада в поголовието за клане в Океания, където благодарение на падналите валежи фермерите започнаха да се отказват все повече от намаляването на стадата.

Подиндексът за цените на захарта през януари се повиши с 0,8% спрямо декември до 135,3 пункта, като вече е с 15,9% над стойността си за януари миналата година. Поскъпването на захарта през януари бе предизвикано най-вече от нарасналите притеснения за валеи под средните в Бразилия и възможните последици за реколтата от захарна тръстика, чието прибиране започва през април, както и от закъснялото начало на новия сезон и неблагоприятните прогнози за производството в Тайланд и Индия – едни от водещите производителки на захар в световен мащаб. За ограничаването на поскъпването на захарта в световен мащаб в сравнение с декември съдействаха фактори като значителните предлагани количества на фона на наскоро приключила кампания за прибиране на реколтата и понижаването на маржа на печалба при продажбата на етанол в Бразилия заедно с обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар. 

Храните в света продължиха да поевтиняват слабо през януари
1748
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини