Начало » Новини » Коментари
26.02.2024 г.

Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март

ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март

Снимка: sinor.bg

След като миналата седмица България получи въпросите на Европейската комисия по исканите от фермерите изменения в Стратегическия план за развитие на агросектора до 2027 г., тази седмица браншовите организации трябва да подготвят своите обосновани отговори с подробности защо искат точно тези корекции. Припомняме, че един от най-дискусионните въпроси е свързан със сроковете за поддържане на минималната почвена покривка през чувствителните периоди от годината, разписани в стандарта за добро земеделско и екологично състояние ДЗЕС 6.

По предложения на почти целия земеделски бранш България настоява да се изменят двата много дълги периоди за поддържане на задължителните почвени покрития (от 1 юни до 31 октомври и от 1 ноември до 15 февруари), които бяха заложени в европейското законодателство за ДЗЕС-те.

Голяма част от фермерите в ЕС протестират заради тежките екоизисквания 

След постъпили научни данни и доказателства за изменените агрометеорологични условия в България, страната ни поиска от Еврокомисията летният чувствителен период, в който следва да се поддържа почвена покривка по ДЗЕС 6, да бъде скъсен с един месец и да продължи от 1-ви юни до 30-ти септември, а зимният чувствителен период да отпадне. Към този момент обаче индикациите от Еврокомисията не дават надежди, че българското предложение ще бъде одобрено.

Браншът обаче настоява да се вземат предвид научните доказателства и сроковете да се съкратят, защото не може да се върви срещу природата, а фермерите да бъдат финансово натоварвани с неоправдани разходи, съобщиха земеделци пред Синор.бг. Затова те се надяват родната администрация адекватно да си свърши работата, за да може втората година от програмния период да протече без непосилни за сектора изисквания.

Промените в Стратегическия план, изпратени на 15 декември 2023 г.

До края на тази седмица браншовиците ще дадат в МЗХ аргументираните си отговори по зададените от ЕК въпроси. Следват технически срещи между българската администрация и европейските служители от Главна дирекция „Земеделие“. Според процедурите преговорите с Еврокомисията трябва да приключат три месеца, след като страната ни депозира проектопромените си за Стратегическия план в Брюксел.

Това означава, че до средата на март земеделците трябва да знаят как ще заявяват площите си. В противен случай е голяма опасността и тази година началото на Кампанията по директните плащания да са забави. А то ще бъде значително, защото след одобрението на плана от Брюксел българската администрация ще се наложи да прави и съответните промени в нормативите, които са свързани с корекциите в Стратегическия план.

Екатерина Стоилова

Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
7508
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Стратегическияат план ще бъде променен до края на 2023 г.
Екосхемата за слетите повърхности е неизпълнима, браншът ще си каже думата на 5 юни!
Въпроси и отговори – четвърта част
Фермери живо се интересуват как ще доказват покривните култури в суша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини