Начало » Новини » Страната
21.07.2023 г.

Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)

КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)

sinor.bg

Европейската конфедерация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA - COGECA) и членуващият в нея Български фермерски съюз искат дерогации (отлагане от условността през 2023 и 2024 г. ) за прилагане на някои от агроекологичните изисквания и екосхеми, както и за дерогация върху прилагането на националните  стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). Исканията са изложени в писмо до еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

В тази връзка председателят на БФС Георги Стоянов на работна среща в МЗХ е поискал дерогация върху прилагането на националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), съобщиха от съюза.

Тежките климатични условия оказват влияние върху селскостопанския сектор в целия ЕС и това е един от мотивите за новите предложения.

В писмо, изпратено до медиите, от съюза съобщават, че особено затруднение за сектора представлява прилагането на ДЗЕС 6 в България - за поддържането на минимална почвена покривка през чувствителните периоди от годината. От организацията настояват министърът на земеделието и храните Кирил Вътев да подкрепи искането за дерогации от изискванията за условията и еко-схемите на ниво ЕС, както и агроекологичните изисквания за 2024 г представено от държавите членки на  съвета на министрите на ЕС през юни 2023 г.

На първо място следва да се отбележи много дългият чувствителен период (от 1 юни до 31 октомври и от 1 ноември до 15 февруари) за поддържане на почвена покривка, което нарушава прилагането на агротехническите мероприятия при подготовката на почвата и засяване на културите, отбелязват със загриженост от ръководството на БФС.

Възможността за обработка на едва 20% от площите през чувствителните периоди от годината нарушава съществено изпълнението на производствените програми на фермерите, като създава съществени затруднения за извършване на обработки в най-подходящия времеви период (запазване на влажността на почвата и засяване при подходящи агроклиматични условия).

Ще припомним, че подобни искания имат животновъди и земеделци от цялата страна.

От Българският фермерски съюз предлага прилагането на дерогация за ДЗЕС 6, която да бъде приложима, както за 2023, така и за 2024 година, за да се: 

1.       Осигури възможност на фермерите за краткосрочно планиране и адаптиране към променените условия преди началото на стопанската година;

2.       Осигуряване на възможност за дерогация от изпълнение на условията за прилагане за отглеждане на междинни култури  (при изпълнение на стандарта и прилагане на Еко схемата за трайни насаждения), като се даде възможност при необходимост за реколтиране и използването им за фураж за животни. 

Във връзка с прилагането на ДЗЕС 7 от БФС предлагат дерогацията за стандарта да продължи и през 2024 година, като ротацията на културите да се следи в продължение на най-малко 5 години, считано от 2024 г. Предвид спецификата на поземлените отношения в България проследяването на изпълнението на този стандарт поставя големи предизвикателства през фермерите, които участват в споразумения и следва да се съобразяват с производствените програми на колегите си при избора на отглеждана култура, четем в предложенията. С цел избягване на бъдещи санкции е необходимо да бъдат направени законодателни промени и да се уточнат правилата за прилагането на стандарта при тези условия. 

С цел гарантиране на продоволствената сигурност от БФС предлагат още през 2024 година да се продължи дерогацията на ДЗЕС 8 за производство върху площите, определени като непроизводствени (угарите), без да се прилага изискването за тяхната на тези, които са били използвани за производство през предходната година. 

Като припомнят, че България е една от страните в ЕС с най-голяма площ в процентно съотношение на обхвата от зони НАТУРА 2000, от съюза обясняват, че „изпълнението на част от ограниченията за производство в тези зони, при променени агроклиматични условия създава съществени затруднения на фермерите по прилагането им, както и при прилагане на част от Екосхемите като надграждащи ДЗЕС. 

„Тези промени трябва да бъдат обсъдени и приети преди месец септември, като се създаде и приложимата правна рамка за измененията им, с цел гарантиране на правна сигурност на фермерите и възможност за гъвкавост и приспособимост за продължаване на земеделската им дейност и гарантиране на продоволствената сигурност, както и защита на финансовата им устойчивост“, каза Георги Стоянов.

С въздействието на екстремните климатични условия много фермери може да рискуват достъпа си до подкрепа от ОСП. Фермерите се нуждаят от незабавна сигурност (най-късно от началото на септември) относно правилата, които трябва да се прилагат в равни условия. Ето защо от „КОПА-КОДЖЕКА“ призовават Европейската комисия да използва адекватни възможности за гъвкавост в ОСП за 2023 г. и да приеме дерогации на ниво ЕС от изискванията за условия и еко-схемите, както и агроекологичните изисквания за 2024 г., за да предотврати по-нататъшни икономически загуби за земеделските стопани, които вече страдат.

Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
5024

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Новата Методика за кръстосано съответствие
От 15 до 100 процента се режат субсидиите при умишлени грешки в ДЗЕС-те
ДФЗ
Разделът за мониторинг на площите е качен на страницата на ДФЗ
До 3 ноември давате предложения
Новите ДЗЕС и санкциите при неспазване - обсъждане на методиката
Важно за ДЗЕС вижте проекта
МЗХ публикува проект на методика за предварителните условия в Стратегическия план
С министерска заповед се отменя издадената на 23 февруари 2015 година
Одобриха условията за прилагане на ДЗЕС и кои фермери са длъжни да ги спазват
Блиц-контрол на парламентарната земеделска комисия
От 14 до 21 юли се активира затварянето на заявленията, ще има важни корекции и в ДЗЕС 6
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини