Начало » Новини » Коментари
18.05.2023 г.

Екосхемата за слетите повърхности е неизпълнима, браншът ще си каже думата на 5 юни!

Стратегическияат план ще бъде променен до края на 2023 г.
Екосхемата за слетите повърхности е неизпълнима, браншът ще си каже думата на 5 юни!

Заседанието на парламентарната комисия на 17 май т.г. Снимка: sinor.bg

Изискванията към фермерите да доказват площи със слети повърхности, разписани в стандарта за добро земеделско и екологично състояние ДЗЕС 6, отнасящ се до минималната почвена покривка през зимата, са напълно неизпълними. Това съобщи при вчерашния парламентарен контрол в комисията по земеделие депутатът от Сливенско Мария Белова, която се позова на сигнали от земеделски производители, протестиращи срещу задължителната норма, изисквана през новия програмен период.

Проблемът е изключително сериозен и се отнася за цялата страна, затова и при вчерашния парламентарен контрол народни представители от почти всички парламентарни групи попитаха министъра на земеделието Явор Гечев защо в новата ОСП се създават толкова големи пречки, сякаш нарочно подготвени, така че субсидирането за фермерите да бъде орязвано. „Земеделците от моя регион дори вече не се надяват, че ще бъдат чути по отношение на неизпълнимостта на този стандрат. Те искат да научат от администрацията какви глоби ще им наложите, след като не са спазили ДЗЕС 6”, попита още Белова. От партията настояват за пълна промяна на този стандарт.

Изискванията при осемте стандрати ДЗЕС

Гечев беше изключително разточителен в отговора си, припомняйки как повече от десет пъти България е изразявала при обсъжданията на Стратегическия план в Брюксел физическата невъзможност, която ще имат земеделците да прилагат някои от екологичните стандарти. Колкото до санкциите при неизпълнението на ДЗЕС-те, ако грешките не са умишлени, очакваната субсидия по съответната интервенция ще бъде намалявана с 3%, припомниха от агроминистерството.

Самият Гечев обясни, че на 5 юни, когато ще се проведе следващият Комитет по наблюдение на Стратегическия план до 2027 г., ще бъде отворен прозорец, в който българските фермери ще могат да дадат писмените си предложения за промени, така, както сме го правели и в работните групи, преди планът да бъде одобрен от Брюксел. Тогава обаче европейските служители не приеха исканиятао на родния бизнес, припомни министърът.

Той изрази и силен оптимизъм, че до края на година нашият Стратегичски план със сигурност ще бъде променен. Големи надежди за цялостно разрешаване на този проблем Гечев вижда и в сигналите, които идват от останалите държави в ЕС – от Западна и Източна Европа. На последните заседания на европейските министри почти всички те са заявили недоволството на своиет земеделски производители от някои клаузи в еврорегламентите, свързани с изпълнението на екологичните схеми.

Екатерина Стоилова

Екосхемата за слетите повърхности е неизпълнима, браншът ще си каже думата на 5 юни!
7084

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
Пръскачките RSM Satellite 3200 набират популярност сред българските фермери
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини