Начало » Новини » Страната
11.02.2024 г.

От аграрната камара отричат разцепление

Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление

Снимка: БТА

Разцепление в Българската аграрна камара (БАК) няма, се заявява в позиция на организацията, изпратена до средствата за масова информация и цитирана от Българската телеграфна агенция. В документа се подчертава, че камарата продължава да отстоява исканията на членовете си, зад които стоят над 10 хиляди земеделски производители и като отговорна институция защитава интересите на всички тях.

Земеделски производители блокираха за 2 часа вчера пътя за граничния пункт „Илинден-Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, съобщиха организаторите.

Причината е, че не се постигна това, което искаме, каза председателят на НАК Тодор Джиков. „Трябва да е ясно на българското общество, че ние не искаме пари, парите са следствие от липсата на политики на национално и европейско ниво“, посочи Джиков. По думите му причината за протеста е искане за яснота по позицията на правителството за „Зелената сделка“. Те не са съгласни и с настоящия свободен либерализиран внос на продукти и стоки от Украйна, защото няма същата себестойност. „Ясно и категорично трябва да заявим, че е нужно българското правителство да поиска от Брюксел въвеждането на екотакси, за да може да бъде изравнена производствената цена и да бъдем равни на пазарите, на които оперираме в момента. Изключително важна е и промяна на политиката, бюджетите, ставките в планинските и полупланинските региони”, подчерта председателят на НАК.

Протестиращите заявиха, че ще искат среща и с вицепремиера Мария Габриел, като ще търсят подкрепа и от лидерите на партиите в Народното събрание във връзка с искането за приемане на конкретни закони, свързани със сектора.

Ескалирането на протести вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава, заявяват от организацията. „Организациите, които продължават протестите, са с неизвестна членска маса за разлика от Българската аграрна камара. Ето защо настояваме пред правителството да бъде приет закон за браншовите организации и аграрната камара, която да „изсветли“ и легитимира всички структури в аграрния сектор“, пише в разпространената днес позиция. В нея се посочва, че до този момент представителят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) не е депозирал в БАК решение на УС на НАК, което да е в противоречие с нашето становище по отношение на водените преговори и подготвяното споразумение с правителството. Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като ПиаР акция, „която обслужва политически цели и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми", заявяват още от камарата. 

От аграрната камара отричат разцепление
2860
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
След преговорите на БАК с кабинета
БАК: Дори само една организация да иска протест, всички останали ще я подкрепят
Договореното след вчерашната среща в МС
Финансовото министерство ще даде отговор за украинската помощ до дни
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини