Начало » Новини » Страната
11.02.2024 г.

От аграрната камара отричат разцепление

Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление

Снимка: БТА

Разцепление в Българската аграрна камара (БАК) няма, се заявява в позиция на организацията, изпратена до средствата за масова информация и цитирана от Българската телеграфна агенция. В документа се подчертава, че камарата продължава да отстоява исканията на членовете си, зад които стоят над 10 хиляди земеделски производители и като отговорна институция защитава интересите на всички тях.

Земеделски производители блокираха за 2 часа вчера пътя за граничния пункт „Илинден-Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, съобщиха организаторите.

Причината е, че не се постигна това, което искаме, каза председателят на НАК Тодор Джиков. „Трябва да е ясно на българското общество, че ние не искаме пари, парите са следствие от липсата на политики на национално и европейско ниво“, посочи Джиков. По думите му причината за протеста е искане за яснота по позицията на правителството за „Зелената сделка“. Те не са съгласни и с настоящия свободен либерализиран внос на продукти и стоки от Украйна, защото няма същата себестойност. „Ясно и категорично трябва да заявим, че е нужно българското правителство да поиска от Брюксел въвеждането на екотакси, за да може да бъде изравнена производствената цена и да бъдем равни на пазарите, на които оперираме в момента. Изключително важна е и промяна на политиката, бюджетите, ставките в планинските и полупланинските региони”, подчерта председателят на НАК.

Протестиращите заявиха, че ще искат среща и с вицепремиера Мария Габриел, като ще търсят подкрепа и от лидерите на партиите в Народното събрание във връзка с искането за приемане на конкретни закони, свързани със сектора.

Ескалирането на протести вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава, заявяват от организацията. „Организациите, които продължават протестите, са с неизвестна членска маса за разлика от Българската аграрна камара. Ето защо настояваме пред правителството да бъде приет закон за браншовите организации и аграрната камара, която да „изсветли“ и легитимира всички структури в аграрния сектор“, пише в разпространената днес позиция. В нея се посочва, че до този момент представителят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) не е депозирал в БАК решение на УС на НАК, което да е в противоречие с нашето становище по отношение на водените преговори и подготвяното споразумение с правителството. Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като ПиаР акция, „която обслужва политически цели и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми", заявяват още от камарата. 

От аграрната камара отричат разцепление
2035
 

Последни материали
Виж
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
Свързани материали
Виж
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
След преговорите на БАК с кабинета
БАК: Дори само една организация да иска протест, всички останали ще я подкрепят
Договореното след вчерашната среща в МС
Финансовото министерство ще даде отговор за украинската помощ до дни
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
След срещата с премиера Николай Денков
До 30 януари фермери и администрация здраво ще смятат, за да аргументират исканата украинска помощ
Преговори
На 22 януари членовете на аграрната камара имат среща в Министерския съвет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини