Начало » Новини » Страната
11.02.2024 г.

От аграрната камара отричат разцепление

Няма официално несъгласие от картофопроизводителите за подготвяното споразумение
От аграрната камара отричат разцепление

Снимка: БТА

Разцепление в Българската аграрна камара (БАК) няма, се заявява в позиция на организацията, изпратена до средствата за масова информация и цитирана от Българската телеграфна агенция. В документа се подчертава, че камарата продължава да отстоява исканията на членовете си, зад които стоят над 10 хиляди земеделски производители и като отговорна институция защитава интересите на всички тях.

Земеделски производители блокираха за 2 часа вчера пътя за граничния пункт „Илинден-Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, съобщиха организаторите.

Причината е, че не се постигна това, което искаме, каза председателят на НАК Тодор Джиков. „Трябва да е ясно на българското общество, че ние не искаме пари, парите са следствие от липсата на политики на национално и европейско ниво“, посочи Джиков. По думите му причината за протеста е искане за яснота по позицията на правителството за „Зелената сделка“. Те не са съгласни и с настоящия свободен либерализиран внос на продукти и стоки от Украйна, защото няма същата себестойност. „Ясно и категорично трябва да заявим, че е нужно българското правителство да поиска от Брюксел въвеждането на екотакси, за да може да бъде изравнена производствената цена и да бъдем равни на пазарите, на които оперираме в момента. Изключително важна е и промяна на политиката, бюджетите, ставките в планинските и полупланинските региони”, подчерта председателят на НАК.

Протестиращите заявиха, че ще искат среща и с вицепремиера Мария Габриел, като ще търсят подкрепа и от лидерите на партиите в Народното събрание във връзка с искането за приемане на конкретни закони, свързани със сектора.

Ескалирането на протести вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава, заявяват от организацията. „Организациите, които продължават протестите, са с неизвестна членска маса за разлика от Българската аграрна камара. Ето защо настояваме пред правителството да бъде приет закон за браншовите организации и аграрната камара, която да „изсветли“ и легитимира всички структури в аграрния сектор“, пише в разпространената днес позиция. В нея се посочва, че до този момент представителят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) не е депозирал в БАК решение на УС на НАК, което да е в противоречие с нашето становище по отношение на водените преговори и подготвяното споразумение с правителството. Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като ПиаР акция, „която обслужва политически цели и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми", заявяват още от камарата. 

От аграрната камара отричат разцепление
3390
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Фитопатогенни гъби влошават състоянието и са нужни спешни мерки
Иглолистните гори в България са застрашени от изсъхване и пожари
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
След преговорите на БАК с кабинета
БАК: Дори само една организация да иска протест, всички останали ще я подкрепят
Договореното след вчерашната среща в МС
Финансовото министерство ще даде отговор за украинската помощ до дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини