Начало » Пазари » Зърно
07.02.2024 г.

FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство

Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство

На 2 февруари Организацията за прехрана и земеделие към ООН (FAO)  актуализира своята прогноза за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2023/24 г., и коментира състоянието на посевите за реколта 2024/25 маркетингова година.

Прогнозата на ФАО за глобалния добив от зърнени култури през 2023/24 маркетингова година беше отново ревизирана  нагоре. Този път увеличението спрямо предходните декемврийски данни е с 13,2 милиона тона до рекордните  2,84 млрд. тона. Тази цифра е с 33,3 милиона тона по-висока от нивото регистрирано през 2022/23 г.и с 24,8 млн.т над предишния исторически връх от 2021/22 г. (2,81 млрд. т).

Световен баланс на зърнените храни (в млн.т)

Баланс зърнени храни

Позитивната корекция се дължи преди всичко на факта, че в редица ключови страни производителки обемът на производството на царевица надхвърли декемврийските  оценки, като в същото време виждаме и известно увеличение на прогнозата за производството на пшеница, макар и по-умерено в сравнение с перспективите в групата на фуражното зърно, където се предвижда ръст на добива до 1,52 млрд.т или с 12 млн.т повече спрямо декемврийските данни и с над 47 млн.т повече спрямо 2022/23 г.. По-оптимистичните нагласи е вследствие главно на по-високи от очакваните преди добивите от царевица в Щатите, Канада, Китай и Турция. Обемът на производството на ечемик в света също беше ревизиран нагоре, което се дължи главно на промените в показателите в Канада и Русия.

Прогнозата за глобалното производство на пшеница през текущия сезон е увеличена спрямо декемврийските данни с 1,4 милиона тона до 788,5 милиона тона, но все още е  с 17,4 млн.т (2,2%) под рекордния показател от 2022/23 г. Тук веднага трябва да маркирам един много важен за пазара факт. Благодарение на рекордния добив през 2022/23 г. текущият сезон стартира с рекорден преходен запас от 323,1 млн. т, с 23,6 млн.т повече в сравнение с началото на 2022/23 г. , което изцяло компенсира умерения спад на добива и осигурява рекордния обем на предлагане на пшеница през текущия сезон – 111,6 млн.т, с 5,9 млн.т повече спрямо 2022/23 г. И още един щрих. Оценката на Министерството на земеделието на САЩ за производството на пшеница в света през 2022/23 г. е  по-консервативна от данните на Съвета – 789,17 млн.т.

FAO все още не публикува конкретни прогнозни числа за добива на зърнени храни през следващата 2024/25 маркетингова година, но мнението на водещите експерти за засетите площи и състоянието на посевите в основните страни производителки безспорно са важни за пазарните участници.

Според FAO, предвид по-ниските световни цени, площите със зимна пшеница за реколта 2024 г. вероятно „леко ще намалеят в глобален мащаб”. Съгласно наличните данни  по-ниските цени доведоха до 6% редуциране на площите със зимна пшеница в САЩ.  Все пак там според американските агроспециалисти повод за голямо безпокойство няма, тъй като „делът на площите засегнати от засушаване в ранните фази на развитие на посевите от пшеница тази година е значително по-малък спрямо предходния сезон”. В Европейския съюз според данните на ФАО също е регистрирано известно намаляване на площите със зимна пшеница поради забавянето на сеитбата, причинено от проливните дъждове. Декемврийските студове в региона на Балтийско море доведоха до измръзване на част от посевите, докато в южната част на Испания и в някои райони на Италия се наблюдава дефицит от почвена влага. Редуциране на площите за пшеница се очертава в Украйна в резултат на продължаващите военни действия. На фона на високите  производствени разходи цените на земеделските продукти останаха ниски, което намали рентабилността и ликвидността на активите в Украйна.  В Руската федерация  посевите от зимна пшеница се намират в добро състояние, но необичайно високите температури в ключовите южни региони  при възможно  рязко понижаване на температурите през близките седмици при липса на достатъчно снежна покривка увеличава риска от  измръзване. В Индия, на фона на благоприятните метеорологични условия и вътрешните цени, които осигуряват високи печалби, площите с пшеница се разширят през 2024 г. Подобно е положението в Пакистан, където се  наблюдава разширяване на площите с пшеница на фона на почти рекордни цени на вътрешния пазар. Увеличеното  вътрешно потребление и нарастващите минимални изкупни цени предполага и увеличение на площите за пшеница в  континентален Китай.  

Междувременно през второто тримесечие на 2024 г. ще започне прибирането на реколтата от царевица в  южното полукълбо, което определено ще оказва влияние върху пазара. ФАО отбелязва, че прекомерните валежи в южните райони на Бразилия, както и сухото време  и високите температури в други региони на страната, се отразиха негативно върху перспективите за реколтата от царевица. която се очаква да бъде малко  под рекордното миналогодишно равнище, което впрочем се компенсира от очертаващото се увеличение на производството в  Аржентина.

За следващия сезон в Южна Африка се очаква увеличение на площите с царевица, главно предвид намаляването на посевите със соя в сеитбооборота. От FAO коментират, че въпреки благоприятната като цяло ситуация с валежите в началото на сезона, остава известна несигурност по отношение на перспективите за новата реколтата поради прогнозираните по-ограничени валежи и по-високи температури през следващите месеци.

Текущата прогноза на ФАО за нивото на световните запаси от зърно в края на текущия сезон 2023/24 г. е 895 милиона тона, което е с 8,9 милиона тона повече от декемврийската прогноза и представлява увеличение с  23,0 милиона тона  в сравнение с преходните наличности  в началото на сезона. Според разчетите на ФАО през  2023/24 г. съотношението на глобалните запаси от зърнени култури към потреблението се очаква да бъде на доста комфортно ниво от 31,1 на сто, спрямо  30,9%, регистрирани през 2022/23 г. Прогнозата за запасите от зърнени храни в края на 2023/24 г. е коригирана нагоре благодарение на  увеличението с 9,4 милиона тона на оценката за глобалните запаси от фуражно зърно в края на текущия сезон. Прогнозата за глобалните запаси от пшеница в края на 2023/24 г.  отново е увеличена, но този път с минималните 400 хил. тона спрямо декемврийските данни, до 319,7 млн.т. Това е  с 3,5 милиона тона под рекордния показател от края на предходния сезон, но е с 20,2 млн.т над нивото от края на 2021/22 г. 

Мая Асенова, анализатор

FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
2800
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Според нов анализ на ФАО
Скритите разходи на световните селскостопански и хранителни системи възлизат на поне 10 трилиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини