Начало » Новини » Страната
02.02.2024 г.

Пръскането с дронове върви към законодателно одобрение

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията
Пръскането с дронове върви към законодателно одобрение

Снимка: sinor.bg

На първо четене в парламента депутатите единодушно (със 161 гласа „за“) приеха промени в Закона за защита на растенията, с които се урежда използването на дронове в селскостопанската дейност. Измененията са внесени от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, предаде БТА.

Над 3400 са регистрираните оператори на дрон в страната

С измененията се регулира прилагането на продукти за растителна защита чрез безпилотна летателна система. Оборудването трябва да има сертификат за съответствие с изискванията на стандарт ISO 23117-1 или когато прилагането не се извършва с течен разтвор. Разписани са редица условия, които следва да бъдат спазени по време на прилагането на продуктите, по отношение на температурата и влажността на въздуха, височината на прилагане, скоростта на вятъра и на движението на безпилотното въздухоплавателно средство.

Дроновете и използването им - задължителни изисквания

За всяко третиране ще се прави запис, който освен да доказва спазването на изброените условия, ще показва географското местоположение на всеки третиран парцел, датата и часа на прилагане и количеството използван продукт. Операторът на безпилотната летателна система ще има задължение да предоставя записа на съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Продуктите за растителна защита, които се използват, следва да са преминали процедура по одобрение, предшествана от оценка на риска. Подробно са разписани изискванията към операторите на безпилотната летателна система. Предвидени са ограничения относно разположението на площите, които ще бъдат пръскани.

Земеделските стопани ще следва да уведомяват съответната ОДБХ за всяко пръскане чрез безпилотна летателна система най-малко пет дни преди датата на третирането, като информация за подадените уведомления ще се поддържа в публичния национален електронен регистър на Българската агенция по безопасност на храните. Освен това земеделските стопани ще следва лично да уведомяват собствениците на пчелни семейства за датата и часа на пръскането.

Измененията предвиждат Българската агенция по безопасност на храните да създаде и да поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. В регистъра ще се съдържа информация за местоположението на всеки отделен пчелин и информация за планираните и извършените дейности за растителна защита. Когато пчелин попадне в трикилометровата зона около блок с планирана дейност, информационната система ще уведомява неговия собственик или ползвател чрез електронно съобщение.

Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) коментира още, че „използването на дронове за растителна защита изключва възможността за вредно въздействие върху хората, които извършват пръскането, водните басейни и околната среда. Националният план препоръчва използването на наземна техника и свеждане до минимум на въздушното пръскане. Чрез предложените законодателни промени ще се постигне изпълнението на тези цели, както и на разпоредбите на закона, уреждащи принципа за разработване и въвеждане на нови и иновативни технологии в земеделието“.

Пръскането с дронове върви към законодателно одобрение
3180
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
При масирано нападение с Shahed през нощта
Пореден силоз за зърно в украинско пристанище е ударен от руски дронове
Конферевцията в София
Гечев очаква дроновете да навлязат масово и в родното земеделие
Полски учени заместват пчелите с дронове
Наука и техника
Насекоми-киборги ще сменят дроновете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини