Начало » Новини » Страната
18.10.2021 г.

Гечев очаква дроновете да навлязат масово и в родното земеделие

Конферевцията в София
Гечев очаква дроновете да навлязат масово и в родното земеделие

Снимка: Министерство на земеделието

Селското стопанство е най-големият ползвател на дронове в света, очаква се тази тенденция да се наложи и в България. Това е прогнозирал заместник-министърът на земеделието Явор Гечев в изказването си пред конференцията „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, проведена в края на миналата седмица в София.

Изискванията, които поставя ЕК, за да се подпомагат земеделските стопани, налагат ползването на спътникови системи и дронове за почвени характеристики, както и други изследвания, свързани с производството. Интересен според Гечев е фактът, че спадането на разходите и спестяването на работна ръка е изключително чувствителна тема, по която трябва да се работи.

В селскостопанския сектор в България са заети около 183 хил. души, което представлява 5,7 % от общата заетост на страната. Заместник-министърът поясни, че България се намира на първо място по заетост в селските райони и допълни, че нараства интересът към по-качествени храни или към така наречените къси вериги с директно производство.

„Технологиите много сериозно ни помагат включително за природните ресурси и климатичните изменения на процеса в селското стопанство за екологичния аспект. Има невероятни софтуери, които ни показват как да намалим пръсканията и какви са температурните промени“, обясни още Явор Гечев.

Заместник-министърът коментира, че трябва да съобразим екологичните компонентите в Стратегическия план, така че да имаме много сериозна екологизация, така че да изпреварим изискванията на „Зелената сделка“, като това не трябва да носи значителни проблеми за прилагане от фермерите и да не се качват цените. Той уточни още, че в плана за пръв път се появява слой екологична инфраструктура.

Изискванията на „Зелената сделка“ са до 2030 година ланшафтните територии да достигнат 10 %. Друго условие е да се намали ползването на торове с 50 на сто, като за целта в стратегията има заложена нарочна схема. Има предвидена и конкретна мярка за намаляване на пестицидите, като тяхната употреба трябва да бъде свита с 50% до 2030 г. според регламентите на „Зелената сделка“. „Във Втори стълб на Стратегическия план имаме предложение за отделен фонд, който да бъде насочен към финансиране на зелени иновации“, заяви заместник-министър Гечев. И разясни, че на правенето на иновации се гледа като на процес, към който ще се подходи много по-смело.

Гечев очаква дроновете да навлязат масово и в родното земеделие
7075
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията
Пръскането с дронове върви към законодателно одобрение
При масирано нападение с Shahed през нощта
Пореден силоз за зърно в украинско пристанище е ударен от руски дронове
Полски учени заместват пчелите с дронове
Наука и техника
Насекоми-киборги ще сменят дроновете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини